Facebook'un kurulmasıyla birlikte son 10 yıla damgasını vuran sosyal medya hayatımızı ve iş yapılış biçimlerini derinden etkiledi.
Sosyal medyanın gelecek 10 yıl içerisinde hayatımızı etkilemeye devam edeceğini belirten Uluslararası Sosyal Medya Derneği'nin (USMED) Genel Başkanı Said Ercan, yeni nesil gazeteci ve kanaat önderlerinin sosyal medyadan çıkacağını söyledi.
Ercan, sosyal medyanın geleceğini ilişkin şu tahminlerde bulundu: "Sosyal medyanın günümüzde markalar için avantaj oluşturuyor ancak tüm markaların bu platformda olduğunu ve tüm ortamın dijitale kaydığını düşünün o zaman bu işleyiş artık bir avantaj olmaktan çıkacak ve müşteriler tarafından geri dönüşler pek yararlı olmayacak.
10 yıl sonra vatandaş gazeteciliği tamamen ön plana çıkmış olacak. Ayrıca sosyal medya fenomenlerinden kanaat önderleri çıkacağı inancındayım. Sanal gerçeklik pazarlaması kavramı tamamen hayatımıza girecek. Örneğin markete gitmeden marketteki reyonları sanal gerçeklik gözlükleriyle evimize getirip alışverişimizi gerçekleştirebileceğimiz bir dönem bizi bekliyor. Sosyal medya ile tek yönlü iletişimden çift yönlü iletişime geçtik. WEB 2.0 diyoruz buna. Geleneksel yayıncılıkta yani web 1.0 teknolojisinde etkileşime geçmek yoktu, karşı tarafta ve kullanıcı tarafından herhangi bir yorum yapma dahi gerçekleşemiyordu. Web 3.0'la birlikte Siri'lerle arama motorlarına sorular sorabildiğimiz bize internette dijital asistanlık yapan bir sisteme geçmek üzereyiz."
Sosyal medyanın yararlı olduğu kadar kontrolsüz kullanımının bir takım yan etkilere yol açtığını ifade eden Ercan, "Benim tespitim sosyal medya; sosyal insanları yalnızlaştırıyor ve asosyal insanları da sosyalleştiriyor. Bir bakıyorsunuz sosyal medya her konuda yorum yapan kişiler bir bakıyorsunuz gerçek hayat içine kapanık iki kelimeyi bir araya getiremeyen kişiler olarak karşımıza çıkabiliyor. İstatistiklere bakıldığı zaman sosyal ve dijital medyayı en aktif kullanan ülke Güney Kore olarak gözükürken intihar olaylarının da en yoğun yaşandığı ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. Güney Kore'de "Her yurttaş bir muhabirdir" sloganıyla ortaya çıkan ''Oh My News'' haber ajansı kuracak bir şekilde sosyal medya birikimi varken ortaya çıkan sonuç ne yazık ki düşündürücüdür. Sosyal medya bağımlılığı diye bir gerçek var ki artık günaydın sözcüğünü kaybettik, Peygamber Efendimizin de belirttiği gibi; ''aranızda selamı yayınız'' hadisindeki selamı esirger olduk. Telefon aramaları ucuzladı ama akrabalar aranmaz oldu. Bu tükenmişlik bizi hayatta yalnızlaştırmaktadır. Benim tavsiyem sanal hayatla ve gerçek hayatla denge kurmayı bilmeliyiz" dedi.
SOSYAL MEDYANIN İLK DERNEĞİNİ BİZ KURDUK
Dernek olarak sosyal medya alanında konferans ve eğitimler verdiklerini belirten Ercan, "Sosyal medya alanında dünyanın ilk STK'sıyız. USMED olarak Türkiye'de ve dünyada 400'den fazla konferans gerçekleştirdik. Devlet ve özel sektörde eğitimler vermeye devam ediyoruz" dedi. Erol Sercan Yaralı/ TÜRKİYE