Sahte mülteci videoları yabancı istihbarat tuzağı

Arka arkaya dolaşıma sokulan sahte mülteci videolarının yabancı istihbarat örgütlerinin tezgâhı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Türkiye'nin dış politikadaki dikkat çekici atılımlarından rahatsız olan güçler Türkiye'nin tekrar içine kapanmasını istiyor. Bunun için de mülteci meselesini kaşıyorlar. Kışkırtıcı videolar, yabancı istihbarat örgütlerinin çalışması." değerlendirmesinde bulundu.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Yıllardır devam eden Suriye savaşı dolayısıyla Türkiye milyonlarca Suriyeli sığınmacıya kapılarını açtı. Bazı sıkıntılar yaşansa da büyük bir toplumsal sorunun görülmediği ve devletin gerekli tüm tedbirleri aldığı mülteci sorunu başta Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve diğer muhalefet partileri olmak üzere birtakım odaklar tarafından istismar ediliyor, siyaset malzemesi olarak kullanılıyor. Kaos oluşturmak amacıyla FETÖ ve PKK menşeli bot hesaplar vasıtasıyla halkı galeyana getirmeye çalışan provokatörler sosyal medyada manipülasyon yapıyor ve başka yerlerde çekilmiş videoları Türkiye olarak servis ediyor. Toplumu mültecilere karşılara karşı kışkırtıp turistlere dahi saldırgan bir tavır almaları için uğraşan dış mihrakların oyununu, yerli iş birlikçilerinin tutumunu ve mülteci sorununu Siyaset Bilimci, Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Şahin’le Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinçci Milat’a değerlendirdi.

TÜRKİYE’Yİ DURDURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Toplumdaki mültecilerle ilgili var olan kaygıyı bazı aparatların kullanmaya çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Şahin, “Çözülmesi gereken bu sorun üzerinden Türkiye’ye operasyon çekmeye çalışıyorlar. Çünkü son yıllarda Türkiye dış politikada dikkat çekici atılımlar yaptı. Suriye ve Irak’taki operasyonlar, Karabağ’daki faaliyetleri, Libya ve Akdeniz’den sonra Rusya ve Ukrayna krizinde aldığı tavırla bölgesinde öne çıktı. Bu durumdan rahatsız olan güçler Türkiye’nin tekrar içine kapanmasını istiyor. Bunun için de mülteci meselesini kışkırtıyorlar” dedi.

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNİN İŞİ

Mülteci düşmanlığını körükleyenlerin, gençleri aktif olarak kullandığı sosyal medya üzerinden doğrudan etkilemeye çalıştığını vurgulayan Şahin sözlerini şöyle noktaladı: “Aynı gün arka arkaya videolar devreye sokuluyor. Bunlar tamamen sisli havayı seven yabancı istihbarat örgütlerinin var olan sisi artırmaya yönelik çalışmalarından ibaret. Mültecilere yönelik kışkırtıcı açıklamalar yapan muhalefet liderleri de bilerek veya bilmeyerek operasyon aracı haline dönüşüyorlar. Oysa sığınmacıların birdenbire gönderilemeyeceğini kendileri de biliyor. Bu süreci siyasi araç olarak kullanıyorlar. Ümit Özdağ’ın partisi tematik bir parti haline haldi. Anadolu’da asla olmaması gereken ve bizim yıllardır Avrupa’da gördüğümüz ırkçı siyasetin kurumsallaşması gibi bir süreç yaşıyoruz, bu durum çok tehlikeli.”

KIŞKIRTICI FAALİYETLERE KARŞI DİKKAT

Suriye savaşının başından itibaren mülteci meselesini provoke etmeye çalışan ajan provokatörlerin varlığına dikkat çeken Prof. Dr. Ferhat Pirinçci, “Sıradan bir cinayeti dahi mülteciler üzerine yıkmaya çalışanları biliyoruz. Toplumun sinir uçlarıyla oynamaya çalışıyorlar. Bugünkü kışkırtıcı, ırkçı paylaşımlar geçmişte de yapıldı ama milletimizin feraseti buna engel oldu. Bu kadar mülteciye ev sahipliği yapıp az sorunun yaşandığı toplum dünyada çok azdır. Bu durum Türk milletine has olsa gerek. Kışkırtıcı faaliyetler son dönemlerde arttı ve daha da artacak gibi görünüyor. Bazı kişiler bilhassa bunu kaşıyor çünkü farklı çıkarlar peşindeler” ifadelerini kullandı.

YABANCI İSTİHBARATLARIN PARMAĞI VAR

Mültecilere yönelik dolaşıma sokulan videoların gerçek olduğu olmadığını bilmeden paylaşıldığını vurgulayan Pirinçci, “Hepimize düşen görev soğukkanlı olmak. Zaten yasadışı ve aykırı durum varsa devlet mekanizması devreye girecektir. Türkiye bir düzen toplumudur. Ortalığı karıştırmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar ama ciddi sınavlardan geçiyoruz. Bot hesaplar değil, bilinen kişiler, siyasiler teyit etmeden bu videoları yaydıklarında ciddi bir vebal altına giriyorlar. Toplumdaki kutuplaşmayı artırıyorlar. Ayrıca bu videoların artışında yabancı istihbarat örgütlerinin bile parmağı olabilir” şeklinde konuştu.