Sahte maskeler, gerçek maskeleri satma bahanesiyle yüksek kâr elde ederken, üretim maliyetlerini düşük tutabilme amaçlı üretilir. Koronavirüs salgınını fırsat bilen sahtekarlar size bir korumadan çok sağlığınızı tehlikeye sokan durumları sahte maske ile sunabilir. Bir yüz maskesi satın aldınız eve gidip tedbirleri uygulamak için aldığınız maskeyi kullanmaya başlayacaksınız, Peki hiç düşündünüz mü? Bu maske ya sahte ise! Ancak endişelenmeyin maskelerin sahte olup olmadığını test edebilirsiniz. Sahte maske nasıl anlaşılır? Sahte bir yüz maskesini gerçeklerden nasıl ayırt edersiniz?
Koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana, cerrahi maske günlük yaşam için günlük bir gereklilik haline geldi.
İster sıradan bir market alışverişine, ister yıllık sağlık kontrolünüze gidiyor olun, yüz maskeniz temelde artık vücudunuzun bir uzantısıdır.
Yüz maskeleri ayrıca tüm şekil ve boyutlarda gelir. Bir anlamda, tasarımların çokluğu, kendi kişiliklerimizin parlamasına izin vermemizi sağlıyor.
Ancak koronavirüse karşı güvenliğimiz için sessiz bir tehdit var - sahte yüz maskeleri. Gerçek yüz maskelerinin görünümünü ve hissini yeniden üretebilirler, ancak sundukları doğal koruma olmadan.
Pek çok vatandaş günlük hayatta kullandıkları maskelerin ne derece koruyucu olduğunu sorgular durumda. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), geliştirmiş olduğu ÜTS (Ürün Takip Sistemi) uygulaması ile vatandaşlar kullandıkları maske hakkında bilgiler edinebiliyor.
Cep telefonuna indirilen uygulama sayesinde kullanılan maskenin tıbbi olup olmadığı, hangi firmada üretildiği, ne zaman üretildiği gibi bilgiler öğrenilebiliyor. Uygulamayı bilgisayarda da açarak maskenin barkod koduyla aynı bilgileri öğrenmek mümkün.
Satın aldığınız yüz maskesinin gerçek olup olmadığını ve size enfeksiyona karşı ihtiyacınız olan tüm korumayı mı yoksa tamamen sahte mi olduğunu anlamanın iki yolu vardır, bu da size tehlikeli derecede yanlış bir güvenlik hissi verir.
Yöntem 1 Yakmak
Eczacı Zeff Tan, Channel News Asia'ya verdiği demeçte, gerçek bir üç katlı maskenin filtre malzemesinin polietilen ve polipropilen gibi plastiklerden yapıldığını söyledi. Böylece alevle karşılaştığında, alev almak veya kıvılcım üretmek yerine eriyecektir.
Sahte veya sahte bir yüz maskesi genellikle kağıtla karıştırılmış daha ucuz malzemeler kullanır. Böylece alev aldığında alev alır ve kıvılcımlar üretir.
Yöntem 2 - Nefes testi
Zor kazandığınız parayı harcadığınız yüz maskesini yakmak yerine, meşruiyetini çakmakla test etmenin başka bir yolu var.
Tek yapmanız gereken maskeyi takmak ve önünüzdeki alevi söndürmeye çalışmak. Alev sönerse sahtedir.