'Şah Fırat Operasyonu şantaj oyununu bozdu'

Şah Fırat Operasyonu'nu değerlendiren Erdoğan: Bu taşınma işlemiyle türbeyi ve oradaki askerlerimizi bize karşı adeta bir şantaj aracı gibi kullanmak isteyenlerin oyunları da bozuldu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun taşınması için "Bu asla geri çekilme, ecdadın emanetinden vazgeçme değildir. Yapılan askerlerimizin can güvenliğini tehlikeye atmamak için başvurulan geçici yöntemdir" dedi. Erdoğan, muhalefetin tepkisini de eleştirdi. "Biz bu oyunları bozarken, içerideki bir takım çevrelerin çok ağır ifadelerle kendi devletine, kendi hükümetlerine ithamlar yöneltmeleri çok üzücüdür. Bilhassa muhalefet partilerinin bu konuda Esed rejimiyle aynı çizgiye gelmiş olmaları esef vericidir" diye konuştu. Geçici köy korucuları temsilcilerini kabulünde kısa bir konuşma yapan Erdoğan şunları söyledi:
DAHA ÖNCE DE YERİ DEĞİŞMİŞTİ:
Süleyman Şah Türbesi, ecdadımızın, tarihimizin bizlere emanetidir. Bugüne kadar bu emaneti titizlikle koruduk. Daha önce 2 defa yeri değiştirilmişti. Bu üçüncü değişim oldu. Değişimler, yapılan barajlar sebebiyle olmuştu bu defa da olağanüstü güvenlik şartları nedeniyle daha güvenli yere aktarıldı.
GERİ ÇEKİLME ASLA DEĞİLDİR:
Türbenin olduğu bölgede çetin çatışmalar yaşanmaktadır. Şah Fırat Operasyonu'nun gerekçesi güçlüdür, icrası da başarıyla yürütülmüştür. Asla bir geri çekilme, ecdadımızın ve tarihimizin emanetinden vazgeçme değildir. Yapılan iş, sadece türbeyi korumakla görevli olan askerlerimizin, oradaki topraklarımızı korumakla görevli olan askerlerimizin can güvenliğini tehlikeye atmamak için başvurduğumuz geçici bir yoldur.
FERAGAT YOK:
Türkiye hiçbir hakkından feragat etmiş değildir. Toprağımız, Suriye sınırları içinde mevcuttur. Yeni yapılan yer koruma altına alınmıştır. Askerlerimizin can güvenliği bizim için her şeyden önde geliyor. Emanetlerin muhafazası bizim için önemli. Bu taşınma işlemiyle Süleyman Şah Türbesi'ni ve oradaki askerlerimizi bize karşı adeta bir şantaj aracı gibi kullanmak isteyenlerin oyunları da bozulmuş oluyor. Biz bu oyunları bozarken, içerideki bir takım çevrelerin çok ağır ifadelerle kendi devletine, kendi hükümetlerine ithamlar yöneltmeleri çok üzücüdür, çok düşündürücüdür. Bilhassa muhalefet partilerinin bu konuda Esad rejimiyle aynı çizgiye gelmiş olmaları esef vericidir.
TÜRBE YİNE SURİYE'DE:
Baraj sebebiyle nakilde sorun görmeyenlerin, çok daha önemli nedenle nakil operasyonunu yerden yere vurmaları kabul edilemez. Türbe yine Suriye topraklarında olacaktır. Türkiye bu tür operasyonları geçmişte defalarca yapmıştır. Musul Başkonsolosluğumuzun basılması ve personelimizin rehin alınması tepkilerini de çok iyi hatırlıyoruz. Başkonsolosluk çalışanlarımızı yine ince bir planla sağ salim kurtarmıştık. Olay bir haftalık, bir aylık değil. Aylardır bunun çalışmalarını yaptık. Plan irade altında yürütüldü, saati geldi yapılmak suretiyle netice alındı.
MİLLİ MESELEDEN SİYASİ SONUÇ DEVŞİRİLMEZ:
Türkiye bu tür kriz durumlarında karar verebilen, inisiyatif kullanan bir ülkedir. Bundan hepimizin gurur duyması gerekir. Bu operasyonla ilgili olumsuz bir hava oluşturmak isteyenlerin, Türkiye'nin ve milletimizin menfaatlerini korumak gibi bir düşünceleri asla yoktur. Milli meselelerden siyasi sonuç devşirmek isteyenlere milletimiz bugüne kadar pirim vermemiştir. Bu meselede de vermeyecektir.
İKİNCİ BAKANLAR KURULU 9 MART'TA
Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nu 9 Mart'ta ikinci kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplayacağını söyledi. "9 Mart'ta cumhurbaşkanlığı Sarayımızda Bakanlar Kurulu'muzu bir kez daha toplayacağımızı da sizlere ifade etmek istiyorum. Ülkemizin yaşadığı bu önemli günlerde hükümetimiz ve Bakanlar Kurulu üyelerimizle burada kapsamlı değerlendirmeler yapacak, hem mevcut durumu ortaya koyacak hem de bundan sonrasına ilişkin hazırlıkları gözden geçireceğiz" diye konuştu.
SAYGI KARAKOLU'NUN KOMUTANI İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Şah Fırat Operasyonu'yla ülkeye dönen Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu'nun komutanı Binbaşı Oğuzhan Şimşek ile telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan'ın Binbaşı Şimşek'ten operasyon ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldığı öğrenildi.