Sağlıkçılardan hükümete çağrı

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek, Sağlık-Sen'in çekincelerinin yer aldığı "Kamu hastanelerini yap-kirala-devret modeli" ile yapılmasını da düzenleyen "yasa tasarısı", 19.02.2013 tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Sağlık-Sen, sağlıkta geri dönüşü olmayan adımların atılmaması konusunda hükümet yetkililerine ve milletvekillerine bir kez daha sağduyu içinde hareket etme çağrısında bulundu.

SEMA BAYRAM / ANKARA-

Hazırlanarak meclise sunulan tasarıda öngörülen sistemle, kamunun üzerindeki bakım, onarım, temizlik, güvenlik vb. sağlık hizmetleri dışındaki, kamunun uzmanlık alanında olmayan hizmetlerin kamu özel ortaklıklarına devredileceğini akla getirdiğine işaret eden Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, olumsuzluklara dikkat çekti. Memiş, bu haliyle kamu, ihale, bürokrasi vb. süreçlerle ağır aksak ilerleyen, maliyet ve teknik destek gerektiren bu hizmetlerden elini çekerek, asli görevi olan sağlık hizmetlerinin ifasına daha etkili yöneleceği düşüncesinin, bugüne kadar benzer uygulamalar neticesinde olumsuz sonuçlarının fazlasıyla görüldüğünü ve tasarının bu haliyle yasalaşması için geçerli bir sebep olamayacağını söyledi..

Belirsizlikler sürüyor

"Kamunun üzerindeki mali külfetin azaltılması hedeflenirken, kampüs hastanelerle ilgili yapılan ihalelerde belirlenen yıllık kira bedellerinin fahiş oranda olduğu göze çarpmaktadır" diyen Memiş, bir inşaatın en büyük gider kalemlerinden olan arsa Hazine tarafından bedelsiz olarak tahsis edilirken, bu kadar yüksek kira bedellerinin neye göre tespit edildiğinin anlaşılamadığını vurgulayarak, bunun anlaşılabilmesi için tüm hususların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini kaydetti. Şimdiye kadar ihalelerde böyle bir paylaşımın olmadığını ifade eden Memiş, "Tasarının 3. maddesinde; ihalelerde saydamlık, rekabet, gizlilik ve kamuoyu denetimi öngörülmektedir. Hangi hususlarda saydamlık, hangilerinde gizlilik olacağı netleşmemektedir. Gizlilik olduğunda rekabetin nasıl sağlanacağı bilinememektedir. Ayrıca da tüm bu gizlilik içerisinde kamuoyu denetimi nasıl gerçekleşecek anlaşılamamaktadır" dedi.

Nasıl bir sistem lazım

Genel Başkan Memiş açıklamasında, sadece hizmeti alanlar için değil, hizmeti verenler için de sosyal devlet anlayışının geçerli olduğunu ve kamunun bu konuda menfaatleri dengelemesi gerektiğini belirterek, "Hizmet alanların yeni ve bakımlı tesislerdeki maksimum menfaati gözetilirken, hizmeti verenlerin de memnuniyeti değerlendirilmeli ve hatta hizmetlerin verimli sunumu için ön planda tutulmalıdır. Hizmeti verenin, hizmeti alana ezdirilmediği, çalışanın mağdur edilmediği bir sistem kurulmalıdır. Bu anlamda Sağlık-Sen olarak sağlıkta telafisi güç olan adımların atılmaması ve sağlık çalışanlarının sosyal, mali ve özlük hakları noktasında mağdur edilmemeleri için bugün başlayan ve 5 gün sürecek olan görüşmelerde, yasa tasarısı ile ilgili hükümet yetkililerine ve milletvekillerimize bir kez daha sağduyu ile hareket etme çağrısında bulunuyoruz" dedi.