Sağlık Bakanlığı'ndan tatilcilere 'onsuz olmaz' diyecekleri uygulama

Yaz sezonunu değerlendirmek isteyen tatilciler için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, 7/24 hizmet veren 'Yüzme Suyu Takip Sistemi' internet sitesini faaliyete geçirdi. Adrese giriş yaparak, plajların sağlık yönünden risk taşıyıp taşımadığı öğrenilebiliyor.

Yurt genelinde yaz sezonu hareketliliği yaşanıyor. Yerli ve yabancı turistler, farklı noktalarda tatillerini değerlendiriyor.

Deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler uygun rotalar arıyor. Keyifli bir tatil geçirmek isteyenler maliyet kadar güvenilirliğe de önem veriyor.

Tatilcilere dev hizmet

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Faaliyete geçirilen projeyle birlikte, tatilcilere dev bir hizmet sunuldu. Temiz ve güvenilir bölgelerde denize girmek isteyenler için 'Yüzme Suyu Takip Sistemi' kuruldu.

Bu sayede vatandaşlar, tek tıkla plajların sağlık yönünden risk taşıyıp taşımadığını öğrenebiliyor. Öte yandan sahip olduğu imkanlara da ulaşabiliyor.

Renklerin anlamları

Sistemde 5 farklı renk bulunuyor.

Renklerin anlamları ise şöyle:

Mavi: Mükemmel

Yeşil: İyi

Sarı: Kötü

Kırmızı: Girilmesi yasak

Gri: Yeni

Türkiye 'mavi bayrak' sıralamasında dünyada üçüncü

Uluslararası Mavi Bayrak jürisi, 2023 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı.

Merkezi Danimarka Kopenhag'da bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE tarafından açıklanan Mavi Bayrak sıralamasında, Türkiye plaj sayısıyla yine dünya üçüncüsü oldu.

Türkiye'deki 551 plaj, 23 marina, 14 turizm teknesi ve 10 bireysel yatta Mavi Bayrak dalgalanacak.

Mavi Bayrak sahibi ülkeler arasında ilk sırada İspanya, ikinci sırada Yunanistan yer aldı. Üçüncü sıradaki Türkiye'yi İtalya ve Fransa takip etti.

Mavi Bayrak dünyada 50 ülkede uygulanıyor

Türkiye'de Mavi Bayrak Programı, Avrupa Birliği'nin 1987'yi "Çevre Yılı" ilan etmesiyle başlatıldı. Halk sağlığını korumayı, çevre eğitimi ve bilinçlendirme faaliyetleri ile bunu devam ettirmeyi hedef alarak başlatılan program Türkiye'de 1993'te uygulamaya konuldu.

Program kapsamında, Mavi Bayraklı plajların 33, marinaların 38, turizm teknelerinin 51 ve bireysel yatların 4 kriter ile 16 davranış kuralı bulunuyor.

Plajlardaki Mavi Bayrak zorunlu kriterleri arasında sezon içerisinde 15 gün arayla yüzme suyu analizlerinin yapılması, atık su arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirme yer alıyor.

Marinalar ve turizm tekneleri için kurumsal sosyal sorumluluk, halkın katılımı ve eğitimi de ayrıca beklenen kriterler arasında bulunuyor.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda dünyada 50 ülkede uygulanıyor.