Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sosyal medyada verilen vaka ihbar mesajı kim görürse ona ulaşır. ALO 112 Çağrı Merkezi'ne yapılan bildirimse tam olarak aradığınız adrese, anında ulaşır. Sizin istediğiniz de bu değil mi?" ifadesini kullandı.
'Vaka ihbar noktası Twitter veya Instagram değil'Bakan Koca, paylaşımında deprem bölgesinde görev yapan bir sağlık çalışanının sahte ihbarlara ilişkin yaptığı uyarıya ilişkin video mesajına da yer verdi.
Görüntüde yer alan 112 Acil Sağlık ekibindeki bir kadın görevli, sosyal medyada depreme ilişkin çok sayıda sahte ihbarın yer aldığına işaret etti.
Deprem sonrası bölgede çöken binaların boş olduğunu belirterek, bunlara ilişkin panik halinde yapılan ihbarların müdahalelere etkisine dikkati çeken görevli, "Sizden ricamız teyit almadığınız hiçbir ihbarı hiçbir yerde paylaşmayın. Arkadaşlar vaka ihbar noktası Twitter veya Instagram değil. Teyit aldığınızda 112 aranacak, 112 ekipleri koordineli bir şekilde bizi gönderecekler." görüşünü paylaştı.
Babala TV'nin çağrı merkezi çalışmaları olumsuz etkilemiştiKahramanmaraş'taki depremlerin ardından Babala TV'nin öncülük ettiği ve sosyal medya fenomenlerinden oluşan bir çağrı merkezi kurulmuştu. Daha sonra merkeze çok sayıda yanlış ihbar geldiği açıklanmıştı. Dahası, merkez yanlış ihbarları ayırt edememiş ve arama kurtarma sürecinde tehlikeli bir durum ortaya çıkmıştı. Bu gelişmenin ardından Babala TV, sosyal medya hesabından pek çok gönderiyi silmişti.
Oğuzhan Uğur'un sahibi olduğu Babala TV, 'Hatay'da baraj çatladı' iddiasının da yayılmasına sebep olmuş ve kritik süreçte şehirde panik havası oluşmuştu. Pek çok kişi şehri terk etmeye kalkarken, arama kurtarma çalışmaları da sekteye uğramıştı.