Sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesi yayınlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesi yenilendi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın duyurduğu güvenilir gıdada yeni dönem başladı.

Bu doğrultuda Bakanlık, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdaların listesini yayınlamaya ve yaptığı denetimler sonucunda elde ettiği bulgularla yenilerini eklemeye devam ediyor.

Sitedeki bilgiler anlık olarak güncelleniyor. Ve deşifre edilen listede, Türkiye'de yüzlerce şubesi olan bir hamburger zincirinin Kayseri'deki şubesi de var.

Listede pul bibere boya kullanılmasından, lahmacuna at eti ve tas kebaba domuz eti karıştırılmasına kadar halkın sağlığını tehdit eden tüm firmalar teşhir ediliyor.

Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk listede yer aldı.

Bozulmuş ve değiştirilmiş ürün sayısı 66 oldu

Bu kapsamda şimdiye kadar kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 66 farklı ürün tespit edildi.

Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısı da 35 artışla 498'e yükseldi.

Tek tırnaklı et kullanılan gıdalar:

Isıl işlem görmüş dana sucuk, dana etli kuru fasulye yemeği, çiğ lahmacun harcı (dana-kuzu karışık), lahmacun harcı, çiğ kırmızı et, dana eti, karkas et, tas kebabı, kırmızı et, çiğ lahmacun harcı (dana kıyma), dana etli kuru fasulye yemeği, Adana kebap, dana-kuzu karışık et.

Karışık bitkisel macun, power honey mixed herbal paste (230 gr.), ginsengli kahve aromalı gazlı içecek-150 ml, bitter chocalate, ballı bitkisel karışımlı macun, ginsengli bitkisel macun, hidrolize kollajen içeren sıvı takviye edici gıda, çakşır+ginseng coffee (man performance), Ginsengli Bonbon Şeker (5,4 gr.), Energy Drink.

Arifoğlu Baharat, Salkım Pazarlama, Hasköklü Biber Baharat, Arıkcan Baharat gibi birçok ünlü baharat firması gıdada kullanımına izin verilmeyen boyalar nedeniyle listede yer aldı.

Zeytinyağı ve bitkisel yağda Yupaoil, Edremit Hanzade, Nedim Çiftçi listede. Yağlarda gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi.

Tarabya kaşar peyniri, Kevser tost peyniri, Sütkuaz yoğurt, böreklik kaşar markası Rasim Usta Mutlu da listeye giren markalardan oldu. Bu firmaların ürünlerinde natamisin tespit edildi. Natamisin, gıdaların raf ömrü uzatılıyor. Ancak madde fazla miktarda kullanıldığında insan sağlına zararı var.

Vatandaşın sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş gıdaları satan firmalar arasında Adana ve Antalya'daki et ürünleri şirketleri dikkat çekti. Adana Sofrası, Altıyol Yemekçilik, Balıkçıoğlu Sucukları, Beğendik Lahmacun, Cengiz Tunç, Hendek Et, Kartal Et, Mehmet Aslan Tozman, Merve Lokantası, Şoray Et, Umut Can Yemekçilik, Yeşil Köşe Kebap ürünlerinde tek tırnaklı et tespit etti.

Multicollagen jel markasında takviye edici gıda ilaç etken maddesi bulundu. Balsarayı, Seksendekiz Grup, Sidra Gıda, Stella Kozmetik, Şifa Adresi gibi şirketlerin ürünlerinde de ilaç etken maddesine rastlandı.

Zeytinyağında nişasta boyası

Yeşil Ilgaz, Ayvalık, Safir, Furkan Doğal Edremit, Hasat gibi zeytinyağlarında nişasta gıda boyası çıktı.

Peynir Keyfi, Burhanet Mangal, Adapey, Can Acar baharatları, Sağlam et, Lokman et, Kuzeyli peynir, Cansüt, Danacıoğlu, Safi gurme, Dembey, Gediz piliç, Kayseri Zirve, Zirveden, Şanlı Emirdağ, Forte Gourmet, Özkovan, Balkaymak, Bakıroğlu Baharat, Mandıra süt, Akdeniz et, Saf natürel, Bal tat, Natürel bal, Darende, Doycan, Palmiye baharat, Ayvalık birlik, Anadolu süt birliği, Güney egeden, Sofracızade ravza bal gibi markaların ürünlerinde de tağşiş ve taklit çıktı