"HAVELSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen 'CN-235 Uçak Simülasyon Sistemi', 24 Kasım 2006'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katıldı."
Sadece iki ülkede varDünyada sadece Türkiye ve Güney Kore'de bulunan bir teknoloji olan, 11. Ana Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına bağlı Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanlığı tarafından kullanılan "CN-235 Uçak Simülasyon Sistemi", eğitimlerde 40 bin saatten fazla uçuş süresine ulaşmış durumda. Simülatör, CASA olarak bilinen "CN-235" tipi kargo uçağının özelliklerini kullanıcıya aktarıyor.
Gerçek 3 boyutlu haritalarla donatılmış olan simülatör, ülke semalarında uçuş hissiyatı yaşatmanın yanı sıra, özel sistemlerle uçağın gerçek manevralarını da başarıyla simüle ediyor.
Simülasyon sistemi hakkında bilgi veren Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanı Hava Pilot Albay Yıldırım, CN-235 uçağı simülatörü sayesinde pilotların gerçek uçuş öncesi eğitimlerini gerçekleştirebildiklerini ve yakıt sarfiyatına gerek olmadan pilotları uçuşa hazır hale getirebildiklerini belirtti.
'Gerçek uçaktaki eğitim seviyemizi artırıyoruz'Albay Yıldırım, "Hem gerçek uçakta yapamadığımız emergency (acil durum) olaylarını işliyoruz hem de normal usulleri simülatör ortamında uçarak, gerçek uçaktaki eğitim seviyemizi artırıyoruz." dedi.
Tam uçuş simülatörü sayesinde normal eğitimleri yüzde 50 oranında azalttıklarını anlatan Yıldırım şu değerlendirmeyi yaptı:
"Emergency durumlarında başımıza gelebilecek her türlü anormal durumu burada işleme fırsatımız oluyor. Bu bizim gerçek uçakta işleyemeyeceğimiz durumları çözmemize yardımcı oluyor. Bu şekilde eğitim seviyemizi artırarak Hava Kuvvetlerine çok büyük kazanımlar sağlıyoruz."
'Toplam 11 filoya hizmet vermekteyiz'Albay Yıldırım, Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanlığı'nda 17 kişilik bir ekibin görev aldığını belirterek, "Günlük 12 saat uçuşumuz mevcut. Bu 12 saatimizi dolu dolu geçirerek Türk Hava Kuvvetleri içerisinde 6 filoya, genel anlamda toplam 11 filoya hizmet vermekteyiz." diye konuştu.
Yıldırım, aynı zamanda 8 farklı ülkeye de simülasyon eğitimi verdiklerini söyledi.
Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Uçuş ve Simülatör Öğretmeni Hava Pilot Yarbay Güngörmüş, CN-235 tam uçuş simülatörüyle her türlü hava koşulunda, mevcut harbe hazırlık eğitimlerini başarıyla sürdürdüklerini açıkladı. Yarbay Güngörmüş, şu ifadeleri kullandı:
Sosyal medya hesabından konuyla paylaşımda bulunan Milli Savunma Bakanlığı ise şu ifadeleri kullandı:
"Türk Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu ilk tam uçuş simülatörü 40 bin saati başarıyla tamamladı.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki ilk uçuş simülatörü olma özelliğini taşıyan ve tamamen yerli ve millî imkânlarla üretilen, "CN-235 Uçağı Tam Uçuş Simülatörü"nde 40 bin saatlik uçuş süresi aşıldı. HAVELSAN tarafından yerli ve millî imkanlarla üretilen ve 24 Kasım 2006'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan uçuş simülatörü dünyada sadece iki ülkede yer alıyor."