Saçkıran tıp dilinde saç kaybı anlamına gelmektedir. Genellikle stres ve üzüntüden kaynaklanan bu sorun psikolojik olarak da insanı etkileyebiliyor. Peki Saçkıranın belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemi nasıl? Bulaşıcımıdır? İşte soruların yanıtları....
Saç Kıran Nedir? Saçkıran, tıp dilinde saç kaybı anlamına gelen Alopesi hastalığının halk dilindeki adıdır.
Saçkıran, saçlarda ve sakallarda bir anda başlayan ve çoğunlukla yuvarlak saçsız alanlar oluşturan bir saç dökülmesi hastalığıdır.
Saçkıran nasıl oluşur?
Saçkıran bir bağışıklık sistemi (otoimmun) hastalığıdır. Otoimmun hastalıklarda nedeni bilinmeyen bir şekilde bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp onlarla savaşmaya başlar.
Bunun sonucunda kıl köklerinin etrafındaki lenfosit denen hücreler sitokin adında kimyasallar salgılamaya başlarlar ve bu da saçlarda dökülmelere sebep olur.
Saçkıran bulaşıcı mıdır?
Hayır, saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir.
Saçkıranın nedeni nedir?
Saçkıran hastalığın yediklerimizle hiçbir alakası yoktur.Hastalık stres ve üzüntü karşısında başlayabilir, fakat bütün bu sebep olguların tamamında yoktur.
Hastalık nasıl görülür?
Saçkıran hastalığı sizin fark edebileceğiniz belirgin bir rahatsızlık vermediğinden ötürü, çoğunlukla kuaförler tarafından veya siz ayna karşısında saptarsınız. Saçlarda büyüme durur ve saç köklerinden ayrılır. Saçkıran üç tane evre gösterir. İlk olarak saçlar veya kıllar bir anda dökülür, sonra dökülen alanda genişlemeler başlar. Son olarak da saçlar veya kıllar ilk başlarda renkleri beyaz veya gri olarak yeniden çıkmaya başlar. Bu çok uzun süreler alabilir, aylar veya yıllar. Yeni kıllar ve saçlar çıkarken eskileri de dökülecektir.
Saçların tamamı dökülebilir mi?
Saçkıran hastalığından etkilenen hastaların yaklaşık %5’inde tüm saçların dökülebildiği gözlemlenmiştir. Saçkıran hastalarının yaklaşık %1’den azında da vücudundaki kılların tamamının döküldüğü gözlemlenmiştir.
Saçkıran hastalığı, saç dökülmesi dışında bir rahatsızlığa neden olur mu? Hayır, saçkıran başka bir hastalıa sebep olmaz. Bu hastalığın en büyük etkisi kişiyi psikolojik olarak etkilemedir.
Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?
Üzülerek söyleyebiliriz ki bu hastalığa kesin çözüm olabilecek bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır. Hastalık zaman içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bazen yeni gelen saçlar beyaz veya gri renktedir, daha sonra orijinal renklerine dönerler.
Saçsız alana kortizon enjekte edilmesi saçların çıkışını hızlandırabilir. Bu tedavi intralezyonel kortizon enjeksiyonu olarak bilinir. Saçlardaki yeniden büyüme sadece enjeksiyon yapılan yerde görülür. Bu tedavi yeni alanlarda saç dökülmesini engellemez. Bununla beraber saçlar çıkmaya başlarsa ilave olarak yapılan enjeksiyonlar saçların çıkmasına yardımcı olur.
Hastalığın tedavisinde bir çok farklı alternetif yöntem kullanılır. Fakat bu tedavilerin sonuçları değişkendir. Bazı losyonların kullanılması bazı kişilerde saçların çıkmasına neden olmaktadır. Bu amaçla kortizonlu ilaçlar veya minoksidil ve tahriş edici bir ajan olan ditranol kullanılabilir.
İmmunoterapi denen tedavide düşük bir konsantrasyonda allerjik reaksiyon oluşturabilecek bir madde dökülen alan uygulanır ve bir allerjik kontakt dermatit oluşması sağlanır. Bu amaçla sıklıkla diphenylcyclopropenone (diphencyprone) kullanılır. Ne yazık ki bu tedavi tahriş edici ve rahatsızlık vericidir,sıklıkla lenf bezlerinde büyümeye neden olur. Yaygın saç kaybı durumunda güvenilir bir tedavi yöntemi yoktur. Kortizon içeren haplar, PUVA dediğimiz bir ışık tedavisi uygulanabilir. Fakat bu tedavilerin bir takım yan etkileri vardır.