Üç aylardan biri olan Recep ayının son günleri yaklaşırken Müslümanlar Şaban ayı ne zaman başlıyor sorusunu araştırmaya başladı. Diyanet'in paylaştığı takvime göre Şaban ayı 21 Şubat'ta başlıyor.
Üç ayların başlaması ile birlikte Müslümanlar ibadetlerini nasıl artırması gerektiği yönünde araştırmalar yapıyor. Üç ayların ilki olan Recep ayı için artık son günlere girildi. Recep ayı biterken Müslümanlar Şaban ayının ne zaman olduğunu merak ediyor. Diyanet dini günler için takvimi yayımladı. Diyanetin paylaştığı takvime göre Şaban ayı yarın yani 21 Şubat Pazartesi günü başlıyor.
ŞABAN AYI BAŞLADI MI?Recep ayının bitmesine doğru Şaban ayı başladı mı sorusu da hız kazandı. Üç ayların ortancası olan Şaban ayı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in ayı olarak bilinir. Bu ayın faziletlerinin oldukça fazla olduğu bilinir. Peygamberimiz Hz. Muhammed Şaban ayı için 'Bu ay benim ayımdır.' buyurmuştur. Şaban ayından sonra gelen ay yine faziletli aylardan biri olan Ramazan ayıdır. Müslümanların Ramazan ayına günahlarından temizlenmiş olarak girebilmesi için Şaban ayının ehemmiyeti oldukça fazladır. Bolca istiğfarın yapılabileceği Şaban ayında nafile oruçların da tutulması önerilir. 2023 yılı için Şaban ayının 21 Şubat Pazartesi günü başlayacağı Diyanet tarafından paylaşılan dini günler takviminde yer almaktadır. Şaban ayı, içerisinde Berat Kandili'nin de olduğu bir aydır. Ayrıca Şakkul Kamer hadisesi yani ayın ikiye ayrılıp tekrar birleşmesi olan mucize de Şaban ayında gerçekleşmiştir.
ŞABAN AYININ FAZİLETİ NEDİR?Şaban ayının fazileti nedir sorusu da yine merak edilen konular arasında yer alıyor. Hadis-i şerifte Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in Şaban ayının fazileti hakkında; “Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. BU nedenle ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.) buyurduğu görülüyor. Yine Peygamberimizin; “Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.” Müslim, Sıyâm:177. Dediği de hadislerde yer almaktadır.