Rusya'nın KKTC kararı rahatsız etti: Sırtımızdan bıçaklandık

Rusya'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konsolosluk açma planını duyurması, Yunan ve Rum tarafında rahatsızlığa neden oldu. Basın organları, Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerinde taviz vermeye başladığını belirterek, "Putin, Güney Kıbrıs'a ihanet etti." şeklinde yorumlar yaptı.

Rusya Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Büyükelçiliği, Lefkoşa'daki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) başkentinde bulunan ofisinde artık Rus vatandaşlarına yönelik konsolosluk hizmeti sunacağını duyurdu.

Rusya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği'nden bir yetkili, "Çok yakın bir zamanda Lefkoşa şehrinin kuzeyinde konsolosluk hizmetleri vermeye başlayacağız. Çalışmalar düzenli şekilde yapılacak." dedi.

Yetkili söz konusu adımın, Rusya'nın Kıbrıs'ın kuzeyinde yaşayan Rus vatandaşlarına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmek için atılacağına işaret etti.

Rusya'nın kararı rahatsız etti

Yunan basınından Pentapostagma ise, Rusya'nın kararını eleştirdi. Moskova yönetiminin KKTC'de konsolosluk hizmeti veren ABD, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa'nın izinden gittiği vurgulandı.

Rusya'nın Türkiye'ye tavizler vermeye başladığı yönünde ifadelere yer verilen haberde, Putin'in, Güney Kıbrıs'ı sırtından bıçakladığı, konsolosluk kararının Kıbrıs sorununun çözümü için olumlu bir gelişme olmadığı kaydedildi.

Putin'in Ukrayna savaşı sonrası Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a karşı tavır aldığına vurgu yapılan haberde, Moskova'nın Kuzey Kıbrıs üzerinden ABD'ye mesaj gönderme niyeti olduğu ileri sürüldü.

Rum basınından Politis, Fileleftheros ve Haravgi gazeteleri aşağı yukarı benzer manşetler atarak, "Rusya işgal altındaki topraklarda konsolosluk açacak." ifadelerini kullandı.

Rum siyasetçi Averof Neofitu ise, "Rusya bizi düşman ülkeler arasına soktu." dedi.

Rusya Kuzey Kıbrıs'ı resmen tanıdı

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konsolosluk açma kararını duyurdu. "KKTC'yi resmen tanımaya davet ediyoruz" Yapılan açıklamada şöyle denildi: "Uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletler prensipleriyle çelişir şekilde, ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye ve bir an önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni resmen tanımaya davet ediyoruz."

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Güney Kıbrıs'taki Rusya Büyükelçiliği'nin yakın gelecekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konsolosluk hizmetleri sunmaya başlayacağını duyurdu. TASS muhabiri, haberi büyükelçilikteki bir temsilciye dayandırdı.

Büyükelçilik kaynağı, "Çok yakın gelecekte Lefkoşa'nın kuzey tarafında konsolosluk hizmetleri sunmaya başlayacağız" şeklinde konuştu.

TASS'a bilgi veren büyükelçilik temsilcisi, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin uzun yıllardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konsolosluk hizmeti sağladığını belirtti.

Haber ajansı ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde şu an itibarıyla 50 binden fazla Rus vatandaşının yaşadığının tahmin edildiğini de ekledi.

'KKTC’yi resmen tanımaya davet ediyoruz'

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletler prensipleriyle çelişir şekilde, ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye ve bir an önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni resmen tanımaya davet ediyoruz.”

Rusya ABD'den önce davrandı

Uzun yıllardır tartışma konusu olan Kıbrıs meselesinde yeni gelişmeler yaşanırken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi olarak tanınması için Türkiye uluslararası alanda yoğun mesai harcarken ilk resmi adım Rusya'dan geldi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyetçi Teksas Senatörü Pete Sessions'ın Ercan Havalimanı'na doğrudan inişi ve ardından Kuzey Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı ziyareti, Kuzey Kıbrıs'ın tanınması için sembolik ve yüzeysel bir gelişme olarak görülmüştü. ABD'li senatör 'ün dikkat çeken ziyaretinin üzerinden çok geçmeden Rusya'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Konsolosluk açılmasına ilişkin aldığı karar Rusya'nın ABD'den önce davrandığı görüşlerini öne çıkardı.