Rusya'dan tahıl koridoru için yeni rota

Tahıl koridorundan çıkan Rusya, tahıl koridoru için yeni ihracat rotası üzerinde çalışıldığını belirtti.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler öncülüğünde savaş bölgesindeki tahılın dünyaya dağıtılması için imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, geçtiğimiz günlerde Rusya tarafından tek taraflı bitirildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, tarafından bu karara yönelik yapılan açıklamada, " Karadeniz'deki tahıl koridoru Ukrayna tarafından Kırım Köprüsü'ne saldırı için kullanıldı. Yeni bir tahıl ihracat rotası üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Daha önce tahıl koridorundan çıktığını açıklayan Rusya, Ukrayna limanına yanaşan gemilerin de askeri gemi olarak görüleceğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın kararının ardından açıklama yapmış, Rusya Devlet Başkanı Putin'le konuyu görüşeceğini söylemişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da konuyla alakalı temaslarda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez turu ve Karadeniz ziyareti dönüşünde de tahıl koridoru hakkında konuştu.

Erdoğan şunları söyledi:

"Savaş ortamında insanlığa hizmet eden bir uzlaşı sağlandı ve bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye’ye dönüşte Sayın Putin ile görüşmelerimi gerçekleştireceğim. Öncelikle telefon diplomasisini kullanacağız. Sayın Putin’in ağustos ayında planlanan ziyareti de gerçekleşirse bu hususları tüm ayrıntısıyla görüşeceğiz. İnanıyorum ki süreç uzamadan, Karadeniz Tahıl Girişiminin devamını sağlayacağız."

Rusya’nın geçtiğimiz 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı. Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizi gündeme geldi. Tahıl koridoru anlaşması ile Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınması için adım atıldı.

Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odesa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için önem kazanıyor.

Pazarlığın en önemli ayaklarından birisini, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya'nın saldırılarına maruz kalmaması için Moskova'dan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.