Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Venezuela’nın içişlerine askeri müdahalenin “en kötü senaryo” olduğunu ve böyle bir hamlenin çok yıkıcı sonuçları olacağını ifade etti.
Ryabkov, ABD 'nin ardından kendilerinin de askıya aldığı INF Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’yla (INF) ilgili yeni bir teklif beklediklerini de belirtti.
"ABD INF’den çıkarsa, biz de çıkarız"
ABD ve Rusya’nın sırası ile Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) 6 aylığına askıya aldıklarını duyurmalarından sonra, dün Rusya’dan yeni bir hamle daha gelmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 6 ay içerisinde ABD’den uygun bir karşılık alamamaları hâlinde, INF'den çıkacaklarını duyurmuştu. Lavrov, "INF Anlaşması konusunda, zaten ABD’nin tüm asılsız suçlamalarına tüm yanıtları verdik. Başkan Putin bizim duruşumuzu belirlerdi. Biz bir ayna gibi hareket edeceğiz" demişti.
ABD’nin tüm girişimlerine karşılık vereceklerini belirten Lavrov, “ABD’liler anlaşmaya katılımlarını askıya aldı. Biz de aynısını yaptık. 6 aylık sürenin bitmesi üzerine, ABD’li yetkililerin, ABD’nin anlaşmadan çekileceği yönündeki resmi notlarının sonuçlarına göre biz de anlaşmayı uygulamayı durduracağız” ifadesini de kullanmıştı.
Rusya’nın planı ne olabilir?
Rusya-Venezuela ilişkileri Çin-Venezuela ilişkilerine kıyasla çok daha farklı. Özellikle ABD açısından çok daha tehlikeli göründüğü söylenebilir. Rusya Venezuela’da deniz ve hava üssü kurmak istiyor. Bunun için önce nükleer başlık taşıyan uçak ve silah sistemlerini “tatbikat” adı altında Venezuela silahlı kuvvetlerine entegre ediyor.
Ayrıca Rusya Rosneft petrol şirketiyle Venezuela’ya teknoloji transferi yaparak Venezuela’nın bu alanda ABD’ye bağımlılığını azaltırken, diğer yandan keşfedilen verimli sahalardan petrol çıkartıyor. Böylelikle Venezuela petrolünün yönetiminde söz sahibi olmaya çalışıyor.