Ruslar 'krizi' Basınla çözmek istiyor

Rusya Ulusal Güvenlik Akademisi Dış Ekonomik İlişkiler Başkan Yardımcısı Korgeneral Talat Enveroviç, Uçak krizinde Türkiye'den adım beklediklerini söyledi.

İSMAİL ZELVİ

Suriye, Ukrayna ve Kafkaslarda köşeye sıkışan Rusya Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için "adım beklediğini" açıkladı.

İstanbul'da Otel Arcadia Blue'de basın toplantısı düzenleyen Rusya Federasyonu Ulusal Güvenlik Akademisi Dış Ekonomik İlişkiler Başkan Yardımcısı Korg. Talat Enveroviç Çetin, hem suçlu hem güçlü bir yaklaşımla krizin çözümü konusunda Türkiye'nin adım atması gerektiğini söyledi.

Yarım adım yeter

Krizin çözümü yönünde Türkiye'nin yarım adım atması durumunda Rusya'nın tam adım atabileceğini savunan Rus Korg. Çetin, "Rusya ile tartışılmaz, müzakere edilir. Önce bir yarım adım atarsınız sonra bunu bir adıma tamamlarsınız ve beklersiniz. Rusya, sizin adımınıza bakarak bir adım atacaktır" dedi.

Rus Pilotu öldüren kişinin yakalanmasının ilişkilerin düzeltilmesi yolunda önemli bir başlangıç olacağını savunan Çetin, "Türkiye ile Rusya arasında var olan 300 bin civarındaki evlilik ve buna bağlı 1 milyon civarındaki akrabalık bağlarının oluşturduğu sevgi ile ilişkilerimiz yeniden olması gereken hale gelecektir. Tabi aceleci olmamak, sabırla adım adım ilerleyerek çalışmak gerekmektedir" diye konuştu.

Türklerle Ruslar birbirine benziyor

Türklerle Rusların karakteristik olarak birbirine benzediğini savunan Çetin, "Büyük Devlet olma iddiasındaki Türkiye ve Rusya Suriye'de çıkar çatışmasına girdi. Değişen dünyada çatışmanın yerine işbirliği yapmanın önemi kavranmalıdır. Günümüzde iki büyük devlet işbirliği içerisinde olursa, hem dünya ekonomisine hem de kendi halklarının mutluluk ve refahına büyük katkıda bulunabileceklerdir. Bu yönde çok ciddi adımlar atılmıştır. Ama maalesef bir yol kazası ile buna izin verilmedi. Rusya bu uçak krizin çözümü için dört talep ileri sürdü. Birincisi özür dilenmesi, ikincisi ailelere tazminat, üçüncüsü

uçağın parası ve dördüncüsü de Rus pilotunu öldüren kişinin yakalanıp yargılanması." şeklinde konuştu.

Krizin maliyeti 10 milyar dolar

Korgeneral Çetin, "Uçak krizinin her iki tarafa da ciddi maliyeti olmuştur. Türkiye tarafından turistlerin gelmemesi, meyve-sebze ihracatının durması ve Rusya'daki işadamlarının iş yapamaması,

Rus tarafında ise Türkiye'den gelen stratejik malların girişinin durmasının iki ülkeye yaklaşık maliyeti 10 milyar dolar olmuştur" ifadelerini kullandı.

Basınla mesaj veriyor

Rus General Çetin, Rus uçağının Türkiye sınırlarını niye ihlal ettiği yolundaki sorulara cevap vermeden, Krizin sebebinin Türkiye tarafı olduğunu, iki ülke ve iki halkın bin yıldır komşu olduğunu, Türk devletinin Rus halkının psikolojik yapısına dikkat etmesi gerektiğini savundu.