Rus bombardımanından kaçarak Kilis Öncüpınar Sınır Kapısının karşısında kurulan çadırlara yerleştirilen çoğunluğu çocuk ve kadın 40 bin Suriyeli'nin yaraları, Türkiye'nin yardımlarıyla sarılıyor.
Rus uçaklarının Halep'in kuzeyindeki sivil yerleşim alanlarına yönelik saldırılarından kaçan binlerce Suriyeli, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ağır bombardıman nedeniyle yaşadıkları şehirleri yerle bir olan Haleplilerin çoğu yanlarına alabildikleri eşyalarla yola düştü.
Halep-Azez yolunda bombardıman altında ilerleyen onbinlerce insan, Türkiye sınırındaki güvenli bölgeye kadar ulaşabildi. Bir hafta önce Esselema Sınır Kapısına gelen Suriyeliler için seferber olan Türkiye, savaş mağdurları için AFAD ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde yürütülen olağanüstü çalışmalar sonucunda bir gecede yüzlerce çadır kurdu.
"Türk halkı bize yardımlarını esirgemedi"
Bombardımanda yaşamını yitiren yakınlarının cenazesini toprağa dahi veremeden kaçmak zorunda kalan binlerce insan, en zor günlerinde kendilerine sahip çıkan Türkiye'ye minnet duygularını dile getiriyor.
Suriyeli Muhammed Halit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya uçaklarının, gece-gündüz demeden sivilleri hedef aldığını söyledi.
Halep'in kuşatma altına alındığını, çocukları için evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Halit, "Yaşadığımız şehirde kafamızı sokacak bir tek ev kalmadı, her yer enkaza döndü. Tek kurtuluşumuz Türkiye oldu. Sağolsun Türk halkı bize yardımlarını esirgemedi" diye konuştu.
"Suriyeli çocukların gözyaşlarını görmüyorlar"
Bir haftadır çadırda kaldıklarını vurgulayan Halit, şöyle konuştu:
"Halimize şükrediyoruz, orada kalsaydık ölecektik bunu buradaki herkes biliyor çünkü günlerce bombardıman altında yaşadık. Dünya kamuoyunun Rusya'ya hiçbir yaptırım yapmamasını anlamak mümkün değil. Bu zulüm bir gün bitecek o zaman kendilerini nasıl savunacaklar çok merak ediyoruz. Suriye'ye tek bir parça yardım göndermeyenler ülkemiz adına konuşuyor. Suriyeli masum çocukların gözyaşlarını göremeyenler 'barış' diye konuşmasınlar."
"Rusya bizden ne istiyor"
Rıdvan Cuma Muhammed de Rusya'nın Azez ilçesine yönelik saldırılarını artırması üzerine bir hafta önce Esselame Sınır Kapısına geldiklerini anımsattı.
Türkiye'nin desteğiyle yaşama tutunduklarını dile getiren Muhammed, şunları kaydetti: "Rus saldırılarında canımızı zor kurtardık. Rusya bizden ne istiyor anlamak mümkün değil, bizi çadırda yaşamaya mahkum ettiler. Terör örgütü DAEŞ ile mücadele bahanesiyle ülkemizi işgal eden Rusya, Suriyeli çocukları öldürüyor. Çocuklarımın eğitim hayatları yarıda kaldı. Tek umudumuz Türkiye, başka hiçbir ülkeye güvenmiyoruz."
"Dışarıda çok fazla insan kalmadı"
İHH Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu ise Halep'ten kaçan yaklaşık 40 bin insan için çoğunluğu hangar olmak üzere 850 çadır kurduklarını anlattı.
Günlük 30 bin kişiye yemek verdiklerinin altını çizen Karacaoğlu, "Ülkemiz, hükümetiyle, milletiyle halkıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla kardeş Suriye halkı için elinden geleni yapıyor. Şu an herkes onlar için seferber olmuş durumda. Dışarıda kalan çok fazla insan kalmadı" ifadelerini kullandı.