Rum kesimi Kıbrıs'ın tümünü ele geçirmek istiyor!

​Uluslararası İlişkiler alanında akademik çalışmalar yapan Kıbrıs Uzmanı Prof. Dr. Ata Atun, KKTC Halkını uyardı. Özellikle her konuda Yunanları ve Rumları destekleyen ABD, AB, İngiltere ile BM gibi tarafsız görünen ama Atlantik İttifakına hizmet eden kuruluşların düşünce ve eylemlerine karşı uyanık olmalı, oyuna gelmemelidir diye konuştu.

Fatma Gülşen KOÇAK

Kıbrıs konusunda yaptığı çalışmalar ve yayınladığı makaleler vesilesiyle yakın tanıdığımız Kıbrıs Uzmanı Prof. Dr. Ata Atun ile Kıbrıs’taki son gelişmeleri Kıbrıs’ın stratejik önemini Türk devletinin Kıbrıs politikasını ve daha birçok önemli meseleyi konuştuk.

Kıbrıs'ta son durum nedir? Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uluslararası arenada hangi konularda mücadele veriyor?

BM, Rumların istekleri doğrultusunda müzakerelerin 2017 yılında Crans Montana’da kaldığı yerden, koşulsuz ve zaman kısıtlamasız başlaması konusunda girişimler yapıyor. BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Türklerinin istekleri ve ısrarı üzerine Özel Temsilci yerine Kişisel Temsilcisi olarak Maria A. H. Cuellar’ı aday gösterdi. Kıbrıs Türk tarafının onay vermesi ile Maria A. H. Cuellar taraflar arasında ortak zemin oluşturmak için girişimlerine başladı.

KKTC birçok ülkedeki Temsilcilikleri aracılığı ile görüş ve isteklerini diplomatik yollardan ilgili ülkelere aktarmaya, ticari bağlar kurmaya çalışmakta.

MİLLİ MÜCADELE TARİHİ TEKRAR DERS KİTAPLARINA GİRDİ

Yeni nesillere Kıbrıs davasını aşılamak için neler yapılmalıdır?

2002 yılın dönemin Eğitim Bakanı Mehmet Ali Talat tarafından İlkokul ve Lise kitaplarından kaldırılan Millî Mücadele tarihi tekrar tarih kitaplarında yerini alarak yeni nesillere aktarılmaya başlanmıştır. Medya’da yayınlar yapılarak geçmişte yaşanan soykırım yeni nesillere aktarılmaya çalışılmaktadır.

AK PARTİ KIBRIS’I MAVİ VATAN DOKTİRİNİ İLE BİRLEŞTİRDİ

KKTC'nin var olma savaşında Türkiye'nin tutumunun ve duruşunun önemi nedir?

Türkiye 1928’den itibaren Kıbrıs Türklerinin yanında yer almaya başlamış ve her tür desteği vermek için elden geleni yapmıştır. Özellikle AK Parti hükümeti 2016 yılından itibaren KKTC’nin varlığını Mavi Vatan Doktrini ile birleştirerek, Doğu Akdeniz’deki haklarından asla vazgeçmeyeceğini ısrarla her platformda dile getirmeye başlamıştır.

KTTC TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATINA ASİL ÜYE OLARAK GİRMELİ

KKTC'nin Türk Devletleri teşkilatında nasıl bir konumda olması gerekir?

KKTC, Türk Devletleri içine Asil üye olarak yerini almalıdır. TDT üyesi ülkeler KKTC’yi siyasi olarak resmen tanıyarak diplomatik ilişki kurmaları gerekmektedir. Bu şekilde Türkiye ve KKTC, TDT üyesi ülkelerin açık denizlere açılan kapıları görevini üstlenmelidir.

TÜRKİYE’DE KTTC DUAYARLILIĞI ARTMALI

Türkiye kamuoyunun Kıbrıs’ta duyarlılığının artması hususunda neler yapılabilir?

KKTC’nin, Mavi vatanın ve Doğu Akdeniz’in öneminin daha detaylı bir şekilde Türk halkına anlatılması, KKTC’ye karşı duyarlılığın artmasına yol açacaktır. KKTC, Doğu Akdeniz’de artık, Osmanlı döneminin Balkanlar ve Orta Doğu’daki akıncılarının görevini üstlenmiştir. Özellikle KKTC’de bir kolordu ile Geçitkale Havaalanında İHA ve SİHA üssünün bulunması, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e sahili olan ülkelere, gerektiği anda müdahale edebilme olanağını sağlamaktadır.

RUM KESİMİ KIBRIS’IN TÜMÜNÜ ELE GEÇİRMEK İSTEMEKTEDİR

Rum kesiminin son politikaları hangi yöndedir ne amaçlanmaktadır?

Rum tarafının değişmez politikası, Kıbrıs’ın tümünü eline geçirmektir. Bu doğrultuda da Türkiye’nin Garantörlüğünün kaldırılması, askeri müdahale hakkının iptal edilmesi ve adadaki mevcut TSK’nin geri gönderilmesi için ABD, AB ve BM nezdinde sürekli olarak girişimlerde bulunmaktadır Bu sonuca ulaşabilmek için de AB’den ve ABD’den Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmasını istemektedir. Haziran ayında AB üyesi ülkelerin birçok önemli konularda VETO haklarının kaldırılacak olması ve oylamalarda Oybirliği değil oy çokluğu aranacak olması Kıbrıs Rum tarafının elini çok zayıflatacaktır.

Kıbrıs davasının mücadele önderleri kimlerdir onlarla ilgili duygu düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Kıbrıs davasının sayısız önderleri bulunmaktadır. Dr. Fazıl Küçük, Rauf R. Denktaş, M. Necati Özkan, Remzi Okan, Dr. Behiç, Fatin Rüştü Zorlu, Adnan Menderes, Burhan Nalbantoğlu, Rıza Vuruşkan gibi çok sayıda liderleri ve önderleri olmuştur. Hepsi de Türk Milliyetçisi, kahraman insanlardır ve Kıbrıs Türklerine yaşam ve fikirleri ile örnek olmuşlardır.

KTTC HALKI UYANIK OLMALI

KKTC halkı hangi konularda uyanık ve duyarlı olmalıdır?

KKTC Halkı özellikle her konuda Yunanları ve Rumları destekleyen ABD, AB, İngiltere gibi ülkeler ile BM gibi tarafsız görünen ama Atlantik İttifakına hizmet eden kuruluşların düşünce ve eylemlerine karşı uyanık olmalı, oyuna gelmemelidir. Özellikle Atlantik İttifakı Kıbrıs adasını Türklerin elinden alıp, 10. Protokol içeriğince AB toprağı yapmak ve Doğu Akdeniz’deki Doğalgaz ve petrole el koymak istemektedir.

YABANCILARA MÜLK SATIŞI DEVLET DENETİMİNDEDİR

Zaman zaman gündeme gelen KKTC'de yabancılara mülk satışı hakkında neler söylersiniz?

KKTC’de yabancılara mülk satışı kuruluşundan beri devlet denetiminde sürdürülmektedir. Yabancılar 1 arsa veya 1 ev alım hakları bulunmaktadır sadece. T.C. vatandaşları için daha özel ve geniş haklar mevcut olup Yabancı tanımı içinde T.C. vatandaşları yer almamaktadır.

Mevcut Ünal Üstel Başbakanlığındaki hükümet, yeni aldığı kararlarla yabancıların mal sahibi olmaları ve yönetimde söz sahibi olmalarını kısıtlamıştır.

KKTC'nin gelecekte daha da güçlü olması anlamında Türkiye'den beklentileri nelerdir?

Türkiye’nin her zaman olduğu gibi her koşulda KKTC’nin yanında olması, KKTC’nin üzerine kol kanat germesi KKTC’nin güçlü olması ve güçlü kalması için yeterli olacaktır.

ARAFAT:” KEŞKE TÜRKİYE GİBİ ANAVATANIMIZ OLSAYDI”

Sayın Cumhurbaşkanımızın Kıbrıs davasına yönelik destek siyaseti hakkında neler söylersiniz?

Sayın Cumhurbaşkanımız Kıbrıs davasını, T.C. Hükümetinin önemli konularının hep en üstüne koymuştur. Bu davranışı Kıbrıs Türklerine büyük bir güven vermiş, anavatanlarına bağlılıklarını, güvenlerini arttırmıştır. Anavatanımız Türkiye iyi ki var ve hep var olacaktır.

1980’li yılların başında, KKTC Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi olarak New York’a gittiğimde BM’de karşılaştığım Yaser Arafat, boynuma sarılmış ve “Çok şanslısınız. Benim de Türkiye gibi mert bir anavatanım olsaydı, Filistin sorunu daha başka olurdu” demişti. Çok haklı çıktı rahmetlik Yaser Arafat..

Kıbrıs'ta Türklere Rumların yaptığı zulümleri gençlere unutturmamak adına neler yapılabilir?

Geçmişi hatırlatan Anıtlar açılmakta, heykeller dikilmekte ve İlk, Orta ve Üniversite müfredatına “Kıbrıs Millî Mücadele tarihi” dersleri konularak, gençlerimize geçmişte yaşadıklarımız anlatılmaktadır.

Mücahitlerin Kıbrıs Türk'tür Türk kalacak sloganın arka planında neler var?

Bu slogan, 1905^den itibaren Kıbrıs Rumlarının adanın Yunanistan’a iadesini istemesi sonrasında 1957 yılında Türklerin başlattığı bir karşı slogandı. Nihayetinde Kıbrıs’ta Türklerinde ortak oldukları bir Cumhuriyet kurulmasına yol açtı bu istek ve slogan.

YUNANİSTAN TÜRKİYE DÜŞMANLIĞINA DEVAM EDİYOR!

Yunanistan Kıbrıs'ta sorunun çözümsüzlük yaşaması noktasında hangi kirli politikaları güdüyor?

Yunanistan, her zaman ve koşulda Dış Politikasını “Türkiye düşmanlığı” üzerine kurmuştur. Adalar Denizini (Ege), Kıbrıs adasını ele geçirmek için düzenbazlık ve rüşvetlerle İspanya’nın Sevilla kentindeki Sevilla Üniversitesi Coğrafya Profesörleri Prof. Juan Luis Suarez de Vivero ve Juan Carlos Rodríguez Mateos’un çalışmaları ile Yunanistan’nın “Türkiyesiz Akdeniz ve Ege projesi”nin temel dayanağı olan Sevilla Haritasını hazırlatmıştır.

Bu siyaseti doğrultusunda ABD ve AB’deki lobilerini kullanarak, siyaset, askeri, ticaret ve ekonomik konularda hep Türkiye aleyhine kararlar çıkartmak için çok uğraş vermiştir, son yaşanılan F-16 ve F-35 alımları konusunda olduğu gibi.