Obrubov, yaptığı yazılı açıklamada, Rosatom'un sağlık alanındaki güncel faaliyetleri arasında bir izotop kompleksi ve radyofarmasötik üretimi, yüksek teknolojili tıbbi ekipman tasarım ve üretimi, tıbbi ürünlerin iyonlaştırıcı radyasyonla işlenmesi ve tıbbi altyapı tesislerinin inşasının yer aldığını kaydetti.
Rosatom'un ürettiği tıbbi izotop çeşitleri bakımından lider konumunda ve dünyadaki izotop ürünlerinin pazar payı açısından da ilk beş ülke arasında yer aldığını anımsatan Obrubov, şirketin Rus pazarının bu alandaki ihtiyaçlarını tam olarak karşılarken, 50'den fazla ülkeye de tedarik ettiğini ifade etti.
Obrubov, şirketin onkolojik, nörolojik ve kardiyovasküler hastalıkların tanı ve tedavisine yönelik 11 çeşit radyofarmasötik üretimini gerçekleştirdiğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Hastaların bu ilaçların çok daha geniş bir yelpazesine ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları karşılamak için Obninsk'te radyofarmasötik ürünlerin üretimine yönelik Avrupa'nın en büyük tesisini inşa ediyoruz. Tesisi 2025'te devreye almayı planlıyoruz. Tesisin faaliyete geçmesi, ürün yelpazemizi 25 radyofarmasötik ürüne çıkararak Rus doktorların ve hastaların ihtiyaçlarını yüzde 100 karşılamamızı ve ülkenin radyofarmasötik ihracat potansiyelini önemli ölçüde artırmamızı sağlayacak. Radyofarmasötiklerimiz için hem iç hem de dış pazarlarda önemli bir potansiyel görüyoruz."
Rosatom'un kendi tasarımı ve üretimi olan tıbbı ekipmanların geniş bir yelpazede talep gördüğünü kaydeden Obrubov, uluslararası teslimatlar için lisans almaya çalıştıklarını dile getirdi.
Obrubov, sağlık hizmetlerinde tıbbi ürünlerin sterilizasyonu için aktif olarak kullanılan iyonlaştırıcı radyasyon teknolojilerine dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:
"Tıbbi ürünlerin iyonlaştırıcı radyasyonla sterilizasyonu, 10-6 seviyesine ulaşmak için tek yöntemdir. Ayrıca bu yöntem, spor formundaki patojen mikroorganizmaların ve patojen olmayan mikroorganizmaların yüzeyde ve malzemenin içinde ölmesini sağlar, kalıntı madde bırakmaz, ürünler işlemden hemen sonra kullanıma hazır hale gelir. Avantajları arasında ambalajlı ve mühürlü ürünlerin işlenebilmesi ve ürünün yeniden kirlenmesinin önlenmesi de bulunuyor. Bugün Rusya'da faaliyet gösteren 8 merkezimiz ve 3 uluslararası projemiz var. İşte bu entegre yaklaşım, insanların yaşam kalitesini arttırmak için barışçıl atom teknolojileri geliştirmek olan ana misyonumuzu yerine getirmemizi mümkün kılmaktadır."
- "Nükleer tıp, küresel sağlık hizmetlerinin en hızlı gelişen dalı"
Nükleer tıbbın küresel sağlık hizmetlerinin en hızlı gelişen dalı olduğunu vurgulayan Obrurov, şunları kaydetti:
"Bunun nedeni, bir dizi onkolojik, kardiyolojik, nörolojik ve diğer sosyal açıdan önemli hastalıkların insanlar için mümkün olduğunca verimli ve güvenli bir şekilde teşhis edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olan söz konusu teknolojilerin geliştirilmesinde devletlerin ve işletmelerin eşi görülmemiş bir şekilde iş birliği yapmasıdır. Bugün, tüm küresel tıp camiası bu yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgilenmektedir çünkü dünya çapında milyonlarca insan için nükleer tıp, sağlığı ve yaşamı korumanın tek yoludur. Barışçıl nükleer teknolojilerin kullanımıyla tedavi edilebilecek hastalıkların listesinin genişletilmesinin, nükleer tıbbın geleceğini büyük ölçüde şekillendireceğini düşünüyorum."
Obrurov, sadece radyofarmasötikler, yeni tıbbi ekipman ve altyapı geliştirmenin yeterli olmadığını belirterek, "Kalifiye personel yetiştirmek ve yeni tedavi protokollerini tanıtmak da gerekiyor. Şu anda tüm bunları hem Rusya'da hem de yabancı ortaklarla birlikte yapıyoruz. Teknolojilerimizi geliştirmek için sürekli çalışıyoruz. Nükleer tıp sayesinde onkolojik hastalıklar artık etkin bir şekilde teşhis ve tedavi edilebiliyor. Yeni ilaçlar geliştiriliyor." diye konuştu.
Rosatom'un 2025'te devreye alacağı Avrupa'nın en büyük fabrikasında yenilikçi ilaçların seri üretimini gerçekleştireceğini anımsatan Obrurov, "Böylece onkolojik hastalıkların yanı sıra kardiyolojik, nörolojik, endokrin ve diğer birçok sosyal açıdan önemli hastalığın nükleer tıp yöntemleri kullanılarak tedavi edilmesi mümkün olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Obrubov, Rosatom'un nükleer tıp alanındaki ana rekabet avantajının, insanların yaşam süresini ve kalitesini artırmak için barışçıl atom teknolojilerinin geliştirilmesindeki kapsamlı uzmanlığı olduğunu ifade ederek, "Deneyim ve bilgi birikimimizi Türkiye de dahil olmak üzere yabancı ortaklarımızla paylaşmaya hazırız. Ortağımızın özel ihtiyaçlarını karşılamak için ne kadar zor olursa olsun her türlü projeyi geliştirmeye ve uygulamaya da hazırız." ifadelerini kullandı.