Roketsan Genel Müdür Yardımcısı, Rus savunma sistemlerinin ABD füzelerini karşılamamasıyla ilgili, 'Demek ki hava savunma sistemleri kapatıldı' iddiasında bulundu. Kısa adı 'Roketsan' olan Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Hayri Torun, ABD'nin Suriye'ye yönelik hava saldırısında Tomahawk füzelerinin Rus hava savunma sistemleri tarafından neden engellenmediği tartışmalarına ilişkin, 'Rus savunma sistemleri karşılayamaz diye bir olay yok. Demek ki hava savunma sistemleri kapatıldı, onlar da geçti. Çünkü bir füzenin geldiğini hava savunma sistemi 400 kilometre önceden bilir. 400 kilometre önceden çıktığını görür, kendi menziline geldiği zaman imha eder' dedi.
Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Hayri Torun, Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) tarafından Çolaklı Mahallesi'ndeki Adalya Resort Hotel'de düzenlenen kahvaltı programına konuk oldu.
Türkiye'de savunma sanayinin gelişimi hakkında bilgi veren Torun, Türkiye'nin 1990'a kadar hazır alım yaptığını, 1990- 2000 arasında ortak üretim, 2000'den sonra ise özgün üretim yaptığını belirtti. Türkiye'deki savunma sanayinde yüzlerce şirket olduğunu aktaran Torun, bunların ihracatının 16 milyar dolara yakın olduğunu anlattı.
'DÜNYAYA DA SATIYORUZ'
Roketsan tarafından üretilen sistemler hakkında bilgi veren Torun, şunları söyledi: 'Cirit'i duymuşsunuzdur. 8 kilometre menzilden lazerle işaretliyorsunuz hedefi gözünden vuruyor. Füze dediğiniz zaman o işte pencerenin camından evin içini vuruyor. O zaman akıllı sistem oluyor. İşte 2000'li yıllarda biz bu akıllı sistemlere geçtik. Cirit Türkiye'nin ilk füzesidir. Şu anda ATAK helikopterlerine kalifiye edilmiş vaziyette kullanılıyor. Sadece Türk ordusuna değil dünyaya da satıyoruz. Türk ordusuna verdiğimizden daha fazla dünyaya ihraç ettiğimiz bir füze bu. Hatta ABD'li bir şirket bildiğimiz zirai uçaklara bunu monte etti. Adam almış zirai uçağı askeri uçağa dönüştürmüş. İlaç tankını yakıt tankı yapmış. O uçağa Cirit'i koyduk. Takır takır vuruyor.'
Torun, Roketsan tarafından üretilen SOM füzelerinin de F-16'lara ve yeni nesil uçaklara takıldığını kaydetti. Savunma sanayiinde hammaddenin ve eksport lisansının önemli olduğuna işaret eden Torun, 'Mesela biz çelik yapıyoruz. Füzelerde kullandığımız çeliği hala üretemiyoruz. Buna sanayi ilgi göstermiyor. Niye ilgi göstermiyor, 'miktar olarak az' diyor. Bugün bunu bulabiliyoruz. Ya yarın?' diye konuştu.
'400 KİLOMETRE ÖNCEDEN BİLİR'
Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Hayri Torun, ABD'nin Suriye'ye yönelik füze saldırısında, Rus hava savunma sistemlerinin tomahawk füzelerini neden durduramadığı sorusuna, şu yanıtı verdi:
'Rus savunma sistemleri karşılayamaz' diye bir olay yok. Demek ki hava savunma sistemleri kapatıldı, onlar da geçti. Yani şöyle bir olay yok; Rus hava savunma sistemleri ABD füzelerini engelleyemez diye bir olay yok. Çünkü bir füzenin geldiğini hava savunma sistemi 400 kilometre önceden bilir. 400 kilometre önceden çıktığını görür, kendi menziline geldiği zaman imha eder.'