'Renkli Halklar'in Savaşçısı

1960'lı yılların başında boks ringlerine kelebek gibi uçan arı gibi sokan 'kaba sporu, soylu bir beceri'ye çeviren bir boksör doğdu. Cassius M. Clay ringlerde fırtına gibi esti. Rakibine salladığı her yumruğu, beyaz adamın ırkçılıktan bulanmış kafasına gözüne indiriyordu

Gülsüm İncekaya'nın yazsı

Çok soğuk bir ocak günü, tabelacı Marsellus' un bir oğlu gelir dünyaya... Babası oğluna "Cassius" adı verir. Marsellus çok zor şartlar altında kazanmaktadır geçim parasını. Eşi Odessa çalışmamaktadır. . Bütün çocukların o dönemlerde hayallerini süsleyen Schwinn bisikletleri çok geçmeden, Cassius'un da hayal dünyasındaki tahtına oturur. Tabelacı Marsellus, 12 yaşına giren oğluna aldığı armağan ile evlerinin bulunduğu sokağa girdiğinde, o sırada sokakta oynayan çocuklar da ardına takılır. Çünkü, Cassius'un armağanı bir Schwinn bisikletidir! Kentucky'de, yoksulların yaşadığı semtte bir Schwinn bisikletinin ömrü çok olamaz. Cassius karakoldadır gözyaşları içinde görürüz..! Bisikletinin çalındığını anlattığı polis memuru Joe Martin' e şunları söyler, hıçkırıklara boğularak: " Eğer o hırsızı yakalarsam kimse elimden alamayacak... Onu sabaha kadar kırbaçlayacağım..." Joe Martin, çocuğun hayatını değiştirecek bir teklif sunar: " Bak evlat, benim bir boks salonum var. Oraya git ve boks öğren. Hırsızı yakalayınca da kırbaçlamak yerine bir güzel pataklarsın." Der: ve bir efsane böyle başlaru2026.

Tüm zamanların en iyisi

Cassius Marcellus Clay Jr, 17 Ocak 1942 de Amerika Birleşik Devletlerin Kentucky Eyaletinin Louisville şehrinde dünyaya geldi. Spor otoriteleri tarafından "tüm zamanların en iyi ağır sıklet boks şampiyonu" olarak kabul edildi. Afro-Amerikan ve İrlanda kökenliydi. 12 yaşındayken boksla tanıştı ve kısa zaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası'nda amatör kayıtlara girdi. Yine 1960'ta Roma'da ağır hafif sıklette altın madalyayı alarak profesyonel lige döndü. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya aldıktan sonra ünü giderek artmaya başladı.

Benim adım İslam

Muhammed Ali, 1964`te Sonny Liston`u yenerek Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu unvanını aldı. Bu unvanı aldığı gün düzenlediği basın toplantısında Müslümanlığını ilan ederek Cassius Clay olan ismini Muhammed Ali olarak değiştiren, ringlere veda ettiği 1980`li yılların başına kadar estirdiği zafer rüzgarlarıyla Dünya Müslümanlarının en büyük `moral` kaynaklarından biri oldu; İslami seçtiğini açıklaması Amerikan toplumunda ve medyasında tam anlamıyla soğuk düş etkisi yarattı.

Bir maç sırasında, kan içinde bıraktığı hasmına:

- Söyle bakalım benim adım ne?

Muhammed Ali defalarca bunu tekrarlar

- Söyle bakalım benim adım ne?

Kan revan içinde kalan hasmı yenilgiyi kabul eder ve der ki:

Nihayet seni gördüm ve anladım! Adın İslam!...

'Yumruğum arı iğnesi gibi batar'

Evet, artık bir İslam'dı. O yenilgi kabul etmeyen yumruklara iman gücünü de yüklemişti. " u2026 Ben, bir kelebek gibi uçarım Ve yumruğum bir arının iğnesi gibi batar. Bana iyi olduğumu söyleyip durmayın, çünkü ben en iyisiyim. Çünkü ben en iyinin de iyisiyim diyen Muhammed Ali boks dünyasının Sony Liston, Joe Frazier, George Foreman, Ken Norton gibi ünlüleri darmadağın etmiş, "Üçüncü Dünya" yı zafer sevincine boğmuştu. Artık bütün dünya Muhammed Ali'yi konuşuyordu. O artık boksun çok daha ötesinde bir adamdı. Muhammed Ali, sadece Muhammed Ali isminden ibaret değildi artık. Olağanüstü bir hatip ve `retorikçi` olan Muhammed Ali, olup biten her şey hakkında aykırı ve sert yorumlarda, açıklamalarda bulunuyorduu2026 Dünya çapındaki şöhretini bu meseleler hakkındaki görüşlerini yaymak için de kullanmaya başlamıştı.

Bir dava adamıydı

ABD 1965 yılında Vietnam' a savaş açmıştı. Muhammed Ali." (I'I ain't got no quarrel with them Vietcong'). "hiçbir vietkonglu bana zenci demedi. Bu yüzden onlarla benim bir alıp veremediğim yok." diyerek orduya katılmadı ve savaş karşıtı bir duruş sergiledi. Bunun sonucunda henüz 22 yaşında elde ettiği dünya ağır sıklet boks şampiyonu unvanını kaybetti. 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu elinden alındı. Muhammed Ali kaybettiği haklarını tekrar geri almak için dava açtıu2026 Yasal süreç devam ederken maddi sıkıntılar çekti ve resmen iflas ettiğini açıkladı. Muhammed Ali için zor bir süreç başlamıştı. Ailesinin yardımı ve üniversiteler de para karşılığı yaptığı konuşmalarla geçimini sağladı. Bu yıllar ona bir 'dava adamı' kimliğini de yüklemişti. Hiç yılmadı. Bu süre içerisinde üniversiteleri dolaşarak İslamiyet'i anlattı. Savaşları kınadı. Barıştan ve kardeşlikten söz etti. Verimli işlerle uğraştı. Olağanüstü hitabet gücü ile kitleleri etkiliyordu. Söylediği her söz dünya da yankı buluyordu O ring dışında da hep bir şeylerin kavgasını vermiştir; büyük devletlere kafa tutup savaşlara katılmaması, medya patronlarını dalga geçercesine küçümsemesi, şov programlarına katılıp lafını dolambaçlı değil de doğrudan doğruya hasmının yüzüne söylemesi, başına buyruk birinin hep iyiden yana olduğunun kanıtıdır.

Yumruğu bir ülke kadar güçlüydü

Muhammed Ali Clay'in 11 Eylül saldırılarından sonra dünya ticaret merkezini ziyareti esnasında Amerika'nın 1 numaralı haber Televizyonu CNN'nin Hıristiyan muhabiri Mc.Oneil'in sorusuna verdiği akıllıca cevaptır: CNN Muhabiri Mc. Oneil: ''Sn. Muhammed Ali, bu dehşetin meydana gelmesine sebep olan teröristlerle aynı dinin bir mensubu olarak neler hissediyorsunuz? Muhammed Ali:

''Siz, Hitler ile aynı dini paylasan bir mensup olarak neler hissediyorsanız aynısınıu2026"

Ali'nin yumruğu; eşitsizliğe karşı, esarete karşı, diktatörlüğe karşı, zalime karşı, savaşa karşı ve özgürlüğe karşı atılan yumruktu. Onu diğer boksörlerden farklı kılan şey işte bunlar idi. O yüzden onun yumruğunun sesiyle dünya inliyordu, o yüzden yumruğu bir ülke kadar güçlüydü. Hatta bir ülkeden daha güçlüydü. Ve Muhammed Ali 'Ben bir din savaşçısıyım, gücümü Kur'an-ı Kerim'den alıyorum' diyerek imanının da yumruğu kadar güçlü olduğunu soyluyordu.

Malcolm X: Siyah Güzeldir

İtilip kakılan Müslüman halklar, göğsünü gere gere "Elhamdülillah Müslümanım" diyen ve bunu yadırgayanlara o dillere destan sivri diliyle ağızlarının payını veren Muhammed Ali`de yitik itibarlarını bulmuşlardı... "Zenci" diye aşağılanan milyonlarca Afrika kökenli Amerikalı, beyazların rüyalarında bile göremeyecekleri büyük medeniyetlerin varisleri olduklarını vaazeden ve Malcolm X`in "Siyah Güzeldir" sloganını dilinden düşürmeyip "Beyaz Saray`ı siyaha boyamak"tan söz eden Muhammed Ali sayesinde aşağılık kompleksinden kurtulmuştu

Batı ırkçılığı, kolonyalizm, post-kolonyalizm ve emperyalizmden mustarip Asya ve Afrika halklarının nazarında, ", ırkçılığı yerden yere vuran ve Vietnam'ın işgaline karşı çıkarak askere gitmeyi hapse girmek pahasına reddeden Muhammed Ali, `renkli halkların` kurtuluş savaşçısıydı.

Sana sesleniyorumu2026

Yüksek sesle haykır.

Sana sesleniyorum bütün insanlık

Ayağa kalk ve onurlu ol

Gökyüzüne çevir sesini

Ve yüksek sesle haykır

Siyahım ve onurluyum

Sana sesleniyorum bütün kardeşlerim

Ayağa kalk ve diren

Yumruğunu havaya doğru sık ve isteklerini haykır

Adalet için, barış için, özgürlük için, birlik için

Diyen Muhammed Ali adalet savaşını kazanmıştı. 1970'te temyiz davasını kazanan Muhammed Ali tekrar boksa döndü. 1971'de Joe Frazier ile 'Asrın maçı'na çıktı ve profesyonel boks kariyerinde ilk defa kaybetti. Uzmanlar üç buçuk sene aradan sonra sadece 2 maç yapan Muhammed Ali'nin bu kadar zor bir maça hazır olmadığı görüşünde hemfikirdi. Fakat o en kısa zamanda tekrar şampiyon olmak istiyordu. Ardından çenesinin kırıldığı maçta Ken Norton'a sayı ile yenilince, kendi ve yakınları dışında birçok kişi kariyerinin bittiğini sandı.

'Zorluklar beni asla yıldıramaz,

Çünkü ben imkansıza bayılırım

Eğer en iyi değilsem, hiçbir şey değilim demektir'

Eğer kaybedeceksen bile,

Bir şampiyon gibi kaybet

Bir şampiyon gibi kaybet. Diyordu ama asla kaybetmek için ringe çıkmadı o tekrar kariyeri bitti diyenlere 'Çünkü ringe çıktığında karşında bir şampiyon göreceksinu2026' demek için çıktı ve başardı.. Gözyaşı döktürdüklerimi sevince boğacağım.' sözünü tutmak için ringe çıktı. Ve bütün unvan maçlarında art arda rakiplerini yendi. Herkes bir kez daha şampiyonu gördü. En son Ken Norton'i yenip rövanşı aldıu2026 Muhammed Ali'nin boks yaptığı yıllara "Altın 70'li yıllar" diye anıldı. .1978'de boksu Şampiyon olarak bıraktı. Sonra Parkinson hastalığına yakalanmasına rağmen bunu gizleyip büyük para karşılığı iki maç daha yapıp kaybetti. İkisi de o vaktin veya sonrasının Dünya Şampiyonları idi. (eski sparring partneri Larry Holmes ve Trevor Berbick). Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37'si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.

Ben PEYGAMBER'imin adını taşıyorum

Muhammed Ali Clay hakkında yüzlerce eser birçok belgesel hazırlandı. 2001 yılında Hollywood tarafından hayatı filme alındı. "Ali" (film)'inde Muhammed Ali'yi Will Smith canlandırdı. Ünlü boksör Muhammed Ali'nin Holywood'da ünlülerin adlarının bulunduğu caddeye isminin yer alacağı yıldızının yapılmasına;

... "Ben PEYGAMBER'imin adını taşıyorum. O ismin üzerinde yürünmesine izin vermem !" diyerek çok sert tepki vermiş ve reddetmişti.

Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan'daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yıldır ağzından düşürmediği "Bütün zamanların en iyisiyim" lafını ispatlayarak bir efsane olmuştur.

O adam geldi mi bilinmezu2026

Muhammed Ali 1984'den beri Parkinson hastasıydı. ''Şampiyon olduğum zaman, eski kot pantolonumu üzerime geçirip, eski bir şapka takıp, sakal bırakarak, beni kimsenin tanımadığı bir kasabanın sokaklarında yürüyüşe çıkacağım ve beni, sadece ben olduğum için sevecek bir insan bulana kadarda yürüyeceğim. Bulduğumda da onu 1 milyon dolarlık arazime tepeden bakan 250 bin dolarlık evime götürüp, Cadillac arabalarımı, havanın yağmurlu olduğu günlerde kullandığım kapalı havuzumu göstereceğim ve ona 'işte bunların hepsi senin, çünkü beni ben olduğum için seviyorsun' diyeceğim' demiştiu2026

Muhammed Ali o aradığı kişiyi Şampiyon olduktan sonra buldu mu bilinmez ama onu o olduğu için Muhammed Ali olduğu için seven ona kollarını ve kocaman yüreğini açan bir adam bekliyordu, Londra da bir otel odasındau2026

Milat