Rehineleri öldürürüz

Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir alışveriş merkezine düzenlenen baskın sonrası oluşan rehine krizi dördüncü gününe girdi. Eş-Şebab, Kenyalı güvenlik güçlerini uyararak, 'Güç kullanırsanız, rehineleri öldürürüz' tehdidinde bulundu.

Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir alışveriş merkezini basarak onlarca kişiyi rehin alan Eş-Şebbab mensuplarıyla güvenlik güçlerinin silahlı çatışması devam ediyor. Onlarca kişinin öldüğü rehine krizinde yer yer sıcak çatışmalar yaşanıyor. Biraz önce binadan artarda patlam asesleri geldi, ardından dumanlar yükselmeye başladı. Kaynaklar, AVM'nin bir köşesine sıkıştırılan El Şebab militanlarının 15 civarında olduğunu, ellerinde de en az 30 rehine bulunduğu bilgisini geçiyor. İngiltere ve İsrail'den bölgeye özel komandolar sevk edildiği de gelen bilgiler arasında.

Öte yandan Uluslararası Kızıl Haç örgütü, Kenya'nın başkenti Nairobi'deki bir alışveriş merkezine Cumartesi'den beri süren silahlı saldırıda ölü sayısının 68'e çıktığını, 175 kişinin de yaralandığını duyurdu. Saldırıda ölenlerin ve yaralananlar arasında çok sayıda yabancı da bulunuyor. Yetkililer, iki Hindistan, üç İngiltere, iki Fransa, bir Güney Afrika, biri diplomat olmak üzere iki Kanada, bir Hollanda, bir Çin ve bir Avustralya vatandaşının saldırıda öldüğünü kaydetti.

Saldırganlar hala binada

Dünyaca ünlü Ganalı şair Kofi Awoonor'un da saldırının kurbanları arasında yer aldığı bildirildi. Awoonor, aynı zamanda ülkesini Brezilya, Küba ve Birleşmiş Milletler'de de büyükelçi olarak temsil etmişti. Yaralananlar arasında ise dört Hindistanlı, beş Amerikalı ve bir Yeni Zelandalı bulunuyor. Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Eş-Şebab örgütünün üstlendiği saldırının ardından Westgate alışveriş merkezindeki bin kadar kişinin kurtulmayı başardığını söyledi. Kenya lideri 10 ila 15 saldırganın hala binada bulunduğunu ve bir noktada sıkıştırıldıklarını belirtti. Kenyatta, "Profesyonel birlikler olay yerinde, bu teröristleri umduğumuz gibi etkisiz hale getirme şansımız yüksek" dedi. Uhuru Kenyatta kendi yeğeni ve nişanlısının da ölenler arasında olduğunu vurguladı.

Rehine sayısı belli değil

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise, Nairobi'de bulunan Amerikalı askeri ve sivil personelin Kenyalı yetkililere destek verdiğini belirtti. Alışveriş merkezinde rehin alınan ya da saldırganlardan kaçan kaç sivilin mahsur kaldığı ise bilinmiyor. Binada ve etrafındaki yoğun güvenlik önlemleri sürerken, içeriden hala silah sesleri geliyor. Eş-Şebab eylemin Kenya'nın Somali'deki askeri operasyonlarına misilleme olarak yapıldığını belirtti. Somali'de 2011'den bu yana savaşan 4 bin kadar Kenya askeri bulunuyor. Eş-Şebab, ellerinde 36 rehine olduğunu söylüyor ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor. Saldırı, Ağustos 1998'de ABD Büyükelçiliği'nin bombalı saldırıya uğramasından bu yana Kenya'da yaşanan en kanlı eylem olarak tanımlanıyor.