BİNALİ Yıldırım başbakanlığında kurulan 65. Hükümetin önceliği Başkanlık Sistemi'ni hayata geçirmek. Başbakan Yıldırım, bu bağlamda siyasetin alanının genişleyeceğini, vesayet yerine millet iradesinin tam anlamıyla tahkim edileceğini, yeni anayasa ve yeni sistemle birlikte, yeni Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nun da hazırlanarak, yürürlüğe konulacağını söylemişti.
En uygun dönemdeyiz
Ankara kulislerinde konuşulanlara göre Başkanlık Sistemi'ne geçmek için en uygun dönem bu dönem. Kulislerde, 2016 yılı içinde Başkanlık Sistemi'ne geçmek için referanduma gidilmesi çalışmalarına hız verilecek. Mecliste oylanacak kanun teklifi 330'u geçerse, milletin hakemliğine başvurulacak ve Başkanlık Sistemi için referandum yapılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan Bakanlar Kurulu öncesinde Başbakan Binali Yıldırım'ı kabul etti. İkilinin önümüzdekiz dönemin yol haritasını konuştukları öğrenildi.
AK Parti yükselişte
Şayet 330 sayısına ulaşılamazsa bu kez de erken seçim formülü gündeme gelecek. AK Parti kurmayları erken seçimden korkmuyor. Zira anketler Davutoğlu'nun istifasının ardından Binali Yıldırım'ın Başbakan olmasına kadar geçen sürerde AK Parti oylarında ciddi yükselme olduğunu, AK Parti'nin oy oranının % 53 civarına ulaştığını söylüyor.
Muhalifler karmaşık
Yaşanan terör olaylarının ardından HDP'nin oy oranın baraj altına indiği, CHP'nin ise teröre destek verici temayüller sergilediği, MHP'nin de kurultay çatışmasına girdiği bir dönemde alınacak erken seçim kararının AK Parti'yi daha yüksek sayılarda ve anayasayı tek başına değiştirecek güce ulaşacağının sinyalleri olarak gösteriliyor.
Hakem millet olacak
Kısaca siyasi kulislerde 2016 bitmeden Ya Referandum ya da erken seçim formülünün büyük ihtimalle devreye sokulacağı sıkça konuşulmaya başlandı. Başbakan Binali Yıldırım'ın da süratle yeni anayasa ve vesayetçi sistemden kurtulma yönündeki demeçleri, bu kulisleri güçlendiriyor. Sonunda Başkanlık Sistemi için kararı, hakem olacak milletin vermesi istenecek.