Reel kesim güven endeksi 4 yılın en düşük seviyesinde

Reel kesim güven endeksi, ağustosta 0,7 puan azalarak 98 seviyesine geriledi. Reel kesim güveni, Haziran 2020'den beri en düşük seviyeye indi.

Haber: Yunus Akseki

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ağustos ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni duyurdu. İktisadi Yönelim Anketi, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1,763 işletmenin yanıtlarının derlenmesiyle hazırlandı.

Reel kesim güven endeksi ve ÜFE beklentilerinde düşüş

Ağustos ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan düşüşle 98,5 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi ise 0,7 puan azalarak 98,0 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularının yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç ayda toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin olumlu değerlendirmeler endeksi artırırken; gelecek üç ayda ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, istihdam, üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişat gibi konulardaki olumsuz değerlendirmeler endeksi düşürdü.

ÜFE beklentilerinde zayıflama ve genel gidişat

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarındaki azalış bildirimleri zayıflarken, ihracat sipariş miktarındaki azalış bildirimleri güçlendi. Mevcut siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki görüşler güçlenirken, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı.

Gelecek üç ayda üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin sayısı azaldı. Ayrıca, gelecek 12 ayda sabit sermaye yatırım harcaması ve istihdam artışı beklentileri de bir önceki aya göre zayıfladı.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise yüzde 51,7'ye gerileyerek, önceki aya göre 0,1 puan azaldı. Gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış bekleyenlerin sayısındaki zayıflama dikkat çekti. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat hakkında daha kötümser olanların oranı da biraz arttı.