''Oruç tut, sıhhat bul'' hadisinde söylendiği gibi aslında tüm dünyanın yöneldiği bir akım oruç tutmak... Onlar aralıklı açlık diye ifade ederek bizlerin Ramazan'da yaptıklarını gerçekleştirmek istiyor... Neden? Sağlık için.
Oruç tutarken sağlığı bulabilmenin yolu da yaşanılan açlık ve sonrasındaki beslenmeden geçiyor. Bu yüzden sizlere on bir ayın sultanı Ramazan'da beslenme önerilerime yer vermek istedim;
Öğün düzeni oluşturulmalı.Verebileceğim en önemli mesajlardan biri 'sahura kalkın' olabilir. Halihazırda 15-16 saat açlık süresini sahura uyanmayarak uzatmamakta kan şekeri dengesi, orucun sağlık üzerine olumlu etkilerini hissetmek için yarar var. Sahurda; yumurta, az tuzlu zeytin, suda bekletilmiş, süzülmüş peynir, tam tahıllı ekmek ve söğüş mevsim sebzeleri ile kahvaltı yapılabilir. Çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata kahvaltının yanı sıra çeşitlilik sağlaması için yer verilebilecek sahur alternatifleridir.
İftar ve iftar sonrası saat 22.00-23.00 aralığında bir ara öğün yapabilir, bu ara öğünde meyve, yoğurt, bazen güllaç gibi sütlü tatlı yiyebilirsiniz.
Uyku düzeninizi oluşturun.En çok dikkat edilmesi gereken ve bozukluğunda bizi en fazla yoran uyku düzenidir. Herkesin bireysel denilebilecek bir uyku süresi/ihtiyacı vardır. Ortalama 6-8 saat uyku ihtiyaçtır ve Ramazan’da da ihtiyaç duyulan bu süre değişmez. Bu ihtiyacı karşılayacak şekilde düzen oturtmak önemlidir, ne azı ne de fazlası tavsiye edilmektedir.
''Ben acıkmıyorum, susuyorum.'' diyenler;Ramazan ayı boyunca susuzluğun önlenmesi için; aşırı yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kızartma ve kavurma yerine besinleri haşlama, ızgara, fırınlama veya buğulama yöntemleri ile pişirmeniz ile yiyecekleriniz daha az yağlı olacaktır.
Günlük en az 8-12 bardak su için. Hatırlatmak isterim ki; sahurda fazla içilen su gün boyunca susuzluğun giderilmesinde etkili değil, vücudumuza bir anda aldığımız fazla su hızlıca boşaltıma geçiyor. Dolayısıyla ihtiyaç duyduğumuz suyu gün içerisine yaymalıyız.
Sindirim problemlerine karşı iyi çiğneyin.Uzun süren açlık sonrası insanın kendisini frenlemesi elbette kolay değil. Benim tavsiyem iftarda önceliği sıvılara yer verin; su, birkaç zeytin ya da hurma ve bir kase çorba... Sonrasında 5-10 dakika kadar ara verin, ara veremeyecekseniz de en azından başınızı sofradan kaldırın ve derin bir nefes alıp öyle ana yemeğe geçin.
Ve iftar sonrasında mutlaka salata olsun, böylece çiğnemeniz artacak ve yavaşlayacaksınız. Yavaşladığınızda da hem sindirim problemleriniz azalacak hem de doyduğunuzun farkına varacaksınız.
Hayırlı Ramazanlar,
Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman