Ramazan orucu 2017 ne zaman denk geliyor? Milyonlar bunu merak ediyor... Oruç ibadetini yapmak isteyenler gözünü Ramazan ayının başlangıç ve bitiş tarihine çevirdi.
İslam'ın beş esasından biri olan Ramazan ayında oruç tutmak Müslümanlar için en önemli ibadetlerden biridir. Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından (yani imsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsu00ee ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.
2017 YILI RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYACAK?
Bu sene Ramazan (Oruç) ayı 26 Mayıs cuma günü itibariyle başlayacak ve 24 Haziran cumartesi günü sona erecek. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler bu tarihler arasında oruçlarını tutabilecek ve ibadetlerini yerine getirebilecek.
Oruç kimlere farzdır?
Bir kimseye orucun farz olması için kendisinde üç şartın bulunması gerekir Bunlar;
1- Müslüman olmak
2- Akıllı olmak
3- Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
Bu şartlar kendisinde bulunduğu halde, oruç tutamayacak derecede hasta olanlar ile yolcu olanlar, oruç tutmayabilirler. Hastalar iyileşince, yolcular da memleketlerine dönünce, tutamadıkları günlerin orucunu kaza ederler.
Ergenlik çağına gelmeyen çocuklara oruç tutmak farz değildir. Ancak bünyelerine zarar vermeyecek şekilde çocukları da yavaş yavaş oruç tutmaya alıştırmak uygun olur.
Lohusa olan kadınlarla adet görena kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar. Bu sebeple Ramazan ayında tutamadıkları oruçları Ramazandan sonra uygun bir zamanda kaza ederler, yani gününe gün tutarlar.Kılamadıkları namazları ise kaza etmezler.
Oruç tutmak maksadıyla sahura kalkmak niyet sayılır. Sahura kalkmayan ve daha önce oruca niyet etmeyen bir kimse de kuşluk vaktine kadar niyet edebilir. Böyle geç niyet etmiş olanların oruçlarında bir eksiklik yoktur. Kuşluk vaktinden sonra ise oruca niyet edilmez.
Niyet, esasen kalp ile olur. Yani geceleyin, yarın oruç tutacağını kalbinden geçiren kimse niyet etmiş demektir. Oruç tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimse, hem içinden niyet etmeli, hem de dil ile Niyet ettim Ramazan-ı şerifin yarınki orucuna diye söylemelidir. Her günün orucuna ayrı niyet etmek lazımdır.
ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ NEDİR?
İnsanlar öncelikle Allah'ın rızasını kazanmak adıyla oruç tutarlar. Oruç tutarak insanların nefisleri terbiye edilmektedir. Ayrıca kurulan iftar sofraları ile de birçok yoksul insanın karnının doyurulması sağlanır. Oruç insanlar arasındaki ilişkiyi de güçlendirerek bir arada ibadet etme imkanı sunar.Ramazan ayında Kuran okunur ve namaz kılınır. Ayrıca insanlar bu ayda dua ederek bu zamana kadar işlemiş oldukları günahları için af dilerler. Ramazan ayı da insanların affının kabul edilmesi için önemli bir ay olarak kabul edilir. Hatta bir insanın en çok sevap kazanacağı aylardan biri Ramazan ayı olarak bilinmektedir.Ramazan ayı on bir ayın sultanı olarak kabul edilir. Bu ayda insanlar birbirlerine daha hoşgörülü yaklaşarak, yardımsever tavırlar sergilerler. Ayrıca Ramazan ayının en belirgin özelliği de misafirperverlik kavramının kendisinden çok söz ettirmesi olmaktadır.
Ramazan ayında yapılacak ibadetler
Ramazan ayı Müslüman için tam bir hasat mevsimi Birçok güzel amelin yapılacağı, Allah'ın rızasının kazanılacağı, elin kar da gönlün yarda olacağı bir mevsimdir. Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed'in ayıdır. Gündüzleri oruçla, geceleri teravih namazlarıyla ihya edilir.
Ramazan-ı şeru00eef Kur'an ayıdır. Bu itibarla, Kur'an okumasını bilen herkes bu ayda bir hatim yapmalıdır.
-Birinci 10 gün içinde mümkünse tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiya yapılır.
-İkinci 10 gün içinde mümkünse yine tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiya yapılır.
-Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiya ve 7 salat-ü selam'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfar yapılıp, yani 1001 defa: