Ayvalık'ın Alibey (Cunda) Adası'nda, Taksiyarhis Kilisesi'nin restorasyonunun ardından farklı şekilde işlevlendirilmesiyle ortaya çıkarılan Rahmi M. Koç Müzesi'ni her yıl 100 bini aşkın kişi ziyaret ediyor.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk müzelerinin İstanbul'da Haliç kıyısında, ikincisinin Ankara'da Çengelhan'da, üçüncüsünün ise Balıkesir'de Cunda Adası'nda bulunduğunu belirtti.
Eski binaları, mekanları seçerek bu müzeleri oluşturduklarını dile getiren Koç, "Tabii bizi keyiflendiren, zevk veren, gerek Türkiye'den gerekse yabancı ülkelerden gelip, müzelerimizi gezen ziyaretçilerimizin memnuniyetleridir." ifadelerini kullandı.
"Müzelerin canlı olması lazım"
Koç, müzelerin kendilerini yenilemesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Müzelerin canlı olması, statik olmaması lazım. Müzelerin ziyaretçilerinin nabzını devamlı tutmaları ve ona göre de yenilikler getirmeleri lazım. Bu gibi müzeleri yurt dışında da görüyoruz. Onlar tabii bizimkilerden daha zengin ve daha büyük. Maalesef Türkiye'de fazla koleksiyon yok. Bunların çoğu yurt dışından temin ediliyor. Atölyelerimizde restore ve tamir ediliyor. Hazır, tamir edilmiş, restorasyon edilmiş eserler çok pahalı. Dolayısıyla biz orada mezatlardan, eskicilerden, antikacılardan alıp, buralara getiriyoruz. Şimdi tanındığımız için batı Avrupa'da, umumiyetle bu gibi eserleri satmak isteyenler bizimle temas ediyorlar. Bize teklif ediyorlar. Biz de bundan memnun oluyoruz."