ISPARTA
Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) yaklaşık 4 yıldır fareler üzerinde yapılan araştırmada, radyasyonun annelerin süt üretimine, dişi yavruların da üreme organlarına büyük zararlar verdiği belirlendi.
SDÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya ile Uzman Doktor Murat Yüksel'in 4 yıl süren çalışmasında radyasyonun dişi canlılar üzerindeki etkisini araştırdığı belirtildi.
''Prolaktin ve östrojende azalmalar gözlemlendi''Yetişkin 4 dişi fare üzerinde yapılan incelemelerde radyasyonun anne sütü ile yavruların üreme organlarına zarar verdiği değerlendirilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Araştırmalarda ilk olarak anne gebe sıçanlar ve doğan yavruları bir yıldan fazla bir süre 900, 1800 ve 2450 MHz elektromanyetik radyasyona maruz bırakıldı. Bu sürenin sonunda yapılan kan analizlerinde, vücutta süt üretimini sağlayan hormon 'prolaktin' ile bayanların aylık menstrual döngüden sorumlu hormonlarından 'ostrojen ve progesteron'da belirgin düzeyde azalma gözlemlendi. Ayrıca, gelişmekte olan yavruların erişkinliğe erişinceye kadar rahimlerinde (uterus) yapılan analizler neticesinde oksidatif stres ürünlerinin arttığı, antioksidan savunma sistemi düzeylerinin de azaldığı sonucuna varıldı."