Putin ve Aliyev Bakü'de görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le biraraya geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i resmi bir törenle karşıladı. Tören sırasında iki ülkenin milli marşları çalındı, ardından liderler ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Aliyev, Azerbaycan ile Rusya arasındaki ilişkilerin seviyesiyle ilgili memnuniyetini dile getirdi. 2022 yılında imzalanan müttefiklik bildirgesinin başarılı bir şekilde uygulandığını ve bu süreçte hem siyasi hem de ekonomik alanda olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Aliyev ayrıca, Rusya ile enerji ve ulaştırma alanında işbirliği yaptıklarını ve insani ilişkilerin de büyük önem taşıdığını vurguladı. Putin'in ziyaretinin Azerbaycan-Rusya ilişkilerine katkı sağlayacağını ifade etti.

Putin de 2022'deki müttefiklik bildirgesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin başarılı bir şekilde geliştiğini söyledi. Aliyev'in nisanda Moskova'ya yaptığı ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine ivme kazandırdığını belirtti ve ekonomik ilişkilerin de başarılı bir seyir izlediğini ekledi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecine de değinen Putin, Rusya'nın Güney Kafkasya'daki tarihsel varlığının önemine dikkat çekerek, tarafların isteği doğrultusunda bu sürece katıldıklarını belirtti.

Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanması, sınırların belirlenmesi ve lojistik hatların açılmasına katkıda bulunmak istediklerini ifade etti.

Son olarak, Rusya ile Azerbaycan arasındaki yıllık ticaret hacminin 4 milyar doları aştığını ancak bu rakamın iki ülkenin potansiyelinin altında olduğunu belirten Putin, Azerbaycan'da 300 okulda Rusça eğitimin verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.