Psikososyal ortam, trafik sıkışıklığı, savaş, evsizlik ya da majör hastalık gibi önemli stresörlere kadar geçici olarak yaşamımızdaki stres faktörlerine verdiğimiz yanıtları içerir. Aile üyelerimiz, arkadaşlarımız, meslektaşlarımız ve topluluklarımızla etkileşim içinde olduğumuz diğer bireyler ve gruplar ile ilişkilerimiz bu ortamın önemli bir parçasıdır. Bunlar stresle başa çıkma kapasitemizi etkileyebilir. Besleyici, destekleyici ilişkiler, strese olumlu yönde cevap vermek için tüm doğal kaynaklarımıza daha iyi erişmemizi sağlar.
Tersine, büyümeyi, öğrenmeyi, direncini ve sorunların çözümünü teşvik etmeyen ilişkiler, kendileri için bir stres kaynağı olabilir ve zayıf zihinsel ve fiziksel sağlık sonuçlarına katkıda bulunabilir.
Stres ve Vücudun Cevabı
Bedenlerimiz, ailelerimiz, topluluklarımız ve yaşamlarımız karmaşık bir sistem ağına gömülüdür. Ortamdaki destek derecesi, bir kişinin direncini şekillendirebilir. Aynı şekilde, stresli bir ortam hastalığı besleyebilir. Bir insanın sosyal ve psikolojik ortamının koşulları - doğdukları, büyüdüğü, yaşadığı, çalıştığı ve yaşadıkları - sağlıkın sosyal belirleyicileri olarak bilinir . Bu koşullar, küresel, ulusal ve yerel düzeylerde para, güç ve kaynakların dağılımı ile şekillenir.
Psikososyal çevrenin sağlık sonuçlarını nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için, bu koşulların insan stresine tepki ile nasıl etkileştiği anlaşılmalıdır. Psikososyal ortamdaki stres cevabı hastalığı tetikleyebilir.