Gülden AĞ
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kaleme aldığı “Hz. Mevlana ile Aile Terapisi” isimli yeni kitabı okuyucuları ile buluştu. Timaş Yayınlarından çıkan kitap Mevlana’nın eseri Mesnevi’deki 46 hikâyeyi aile terapisi bağlamında ele alıyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kitabında kadim kültürümüzdeki aile yapı taşlarını güncel psikoloji ekolleriyle bağdaştırıyor.
Bir hazinenin üzerindeyiz
Amerika’da 2000’lerin başında ortaya çıkan pozitif psikolojinin temellerini Mevlana’nın öğretilerinden aldığını belirten Tarhan, fakat kaynak gösterilmediğini söyledi. Tarhan, “Pozitif psikolojide özbilinç, kendini tanıma, kendini yönetme, sosyal bilinç, empati, öfke yönetimi, bağışlayıcılık gibi konular ele alınıyor. Bir hazine üzerinde oturuyoruz fakat farkında değiliz. Günümüzde ailede kriz var. Pozitif psikolojinin bir ayağı da ailedeki değerlerin yeniden inşasına yönelik. Kapitalizm önce hasta ediyor, sonra tedavi ediyor” dedi.
Mevlana bizim kaynağımız
Mevlana’nın bizim kaynağımız ve değerlerimiz olduğunu dile getiren Tarhan, “ Bu zamanın kıyafetlerini sunmamız gerekir; bu zamanın kıyafetlerini de Mesnevi Terapi’de sunduk. Bu da bilim metodolojisi. Şu anda bunun tedaviye yönelen şekli mindfulness terapi olarak geçiyor. Günümüzde üçüncü nesil terapiler, metabilişsel terapiler diye geçiyor, aslında Mevlana bunu öğretiyor” diye konuştu.
Mevlana’dan ders almalıyız
Aileyi keşfetmek için Mevlana’dan alacağımız dersler olduğunu belirten Tarhan, Mevlana’nın manevi alemde veri madenciliği yaptığını kaydetti. Anadolu’daki aile yapısının güçlü olmasında Mevlana’nın büyük bir rolü olduğunu dile getiren Tarhan, “Mevlana’yı yeniden keşfetmek gerekiyor. Aileyi kurtarmak için Mevlana’dan bizim alacağımız ders ve ilhamlar var. Bizim sağlam olan aile müessesesi bir krize girdi. Bu kriz yine bizim değerlerimizle düzelebilecek. Onun için Mevlana aile problemlerini çözmek için bize seçenek sunuyor” dedi.