Protein eksikliği belirtileri nelerdir?

Protein eksikliği, vücudunuzun gereksinimlerini karşılayamadığı durumdur. Protein anlamında yetersiz olduğunuzda, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve daha da kötüleştirebileceğini göz önünde bulundurarak, vücudunuz gözetimsiz kalmaması gereken bazı belirti ve semptomlar gösterebilir. Bu haberimizde, Protein eksikliği belirtileri nelerdir? sorusuna yanıt bulacaksınız.

Protein eksikliği, vücudunuzun gereksinimlerini karşılayamadığı durumdur. Protein anlamında yetersiz olduğunuzda, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve daha da kötüleştirebileceğini göz önünde bulundurarak, vücudunuz gözetimsiz kalmaması gereken bazı belirti ve semptomlar gösterebilir. Bu haberimizde, Protein eksikliği belirtileri nelerdir? sorusuna yanıt bulacaksınız.

Protein Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Yetersiz beslenmenin oluşturabildiği protein eksikliği belirtilerini aşağıda listeliyoruz:

1. Ödem Problemi Oluşturabilir

Şiş ve kabarık cilt ile birlikte kendini belli eden ödem, beslenme yetersizliği hastalığının klasik bir belirtisidir. Bilim insanları bu durumun albümin düşüklüğü ile ilişkili olduğunu düşünmektedir. Albumin insan kanında en çok bulunan protein çeşididir. Albuminin temel özelliklerinden biri onkotik basıncı düzenlemesidir. Onkotik basınç, kan sirkülasyonunu sağlar. Albumin eksikliği dokulara kanın iletimi sırasında sorunlar yaratabilir bu da dokuların su toplamasına sebep olur. Protein eksikliği karın bölgesinde şişkinlik de yaratabilir. Şişmiş bir karın beslenme yetersizliği hastalığının belirgin özelliğidir.

2. Karaciğerin Yağlanmasına Neden Olabilir

Kuvaşiorkor hastalığının belirgin bir diğer özelliği karaciğerde yağ birikmesidir. Karaciğerde kontrol altına alınmayan yağlanma enflamasyona, karaciğer hastalıklarına ve hatta karaciğerin iflas etmesine neden olabilir. Karaciğer yağlanması obez kişilerde ve yoğun alkol kullanan kişilerde de görülmektedir. Protein eksikliğinin karaciğerde yağlanmaya nasıl sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir.

3. Saç, Cilt ve Tırnak Problemleri Oluşabilir

Protein eksikliği kendini sıklıkla saçta, ciltte ve tırnaklarda belli etmektedir. Bu dokular büyük miktarlarda protein içerdiği için protein eksikliğine hassastırlar. Kuvaşiorkor hastalığına sahip çocuklarda kızarık, kesikli ve lekeli ciltler görülmektedir. (3) Protein eksikliği saçların incelmesine, saç renginin solmasına, saç kaybına, tırnakların yapısının bozulmasına neden olabilmektedir. (4) Bununla birlikte ciddi bir protein eksikliğiniz yoksa bu durumların görülmesi muhtemel değildir.

4. Kas Kaybı (Atrofi) Gerçekleşebilir

Sporcuların diyet dönemlerinde yaşamaktan çekindikleri bir durum kas kaybıdır. Bu sebeple diyetteyken protein miktarına özen göstererek beslenmelerini kısarlar.

Kas kaybı protein eksikliğinin yaratabileceği en önemli durumlardan bir tanesidir. Kaslar vücudun en önemli ve büyük protein depolarıdır. Beslenme düzeninde yeterince protein olmadığı ve vücudun yeterince protein alamadığı zamanlarda vücut kas gibi dokularından protein çekerek kullanır. Bu da zaman içerisinde kas kaybının ve kas dokularının küçülmesine sebep olabilmektedir.

Yaşlı insanlarda ortalama değerlerde protein tüketimi bile yetersiz kalabilir ve kas kaybı yaşanabilir. Bir araştırma yaşlı erkekler ve kadınlarda az miktarda protein tüketiminin büyük miktarda kas kaybına sebep olduğunu göstermiştir. (5) Bu durumu destekleyen birçok araştırma bulunmaktadır.

5. Kemik Dokularının Sağlamlığını Olumsuz Etkileyebilir

Yetersiz protein tüketiminden olumsuz etkilenen dokular yalnızca kaslar değildir, kemikler için de protein besini oldukça önemlidir. Yeterli miktarda protein tüketmemek kemiklerin incelmesine ve yoğunluğunun azalmasına neden olabilir. Bu da kemiklerinizi risk altında bırakır. Çalışmalar kadınların menopoz sonrası dönemde yaşadıkları osteoporoza karşı yüksek miktarda protein tüketiminin önemli olduğunu göstermektedir. Bir araştırmada her gün 20 gramlık protein takviyesinin post-menopoz dönemindeki kadınlarda kemik kaybını %2,3 oranında yavaşlattığı gözlemlenmiştir. (6)

6. Çocuklarda Büyümeyi Durdurabilir

Protein kas kaybına engel olmakla kalmaz büyümeyi de tetikler. Protein yetersizliği ise durumu tam tersine çevirebilir. Besin eksikliği çocuklarda büyümenin durmasına sebep olabilmektedir. Birçok araştırma, düşük protein alımının büyümeyi zayıflattığını göstermektedir. (7)

7. Enfeksiyonların Şiddetini Arttırabilir

Protein eksikliği bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. Bozulmuş bağışıklık sistemi, ciddi bir protein eksikliği belirtisi olan enfeksiyon riskini veya şiddetini artırabilmektedir. (8)

8. Açlık ve İştahı Arttırarak Yüksek Kalori Alımına Sebep Olabilir

Proteinin açlık hissini azalttığı ve dolayısıyla fazladan beslenmeyi engelleyerek kalori alımını azaltabildiği bilinmektedir. Bu durumun tam tersi olduğunda yani protein alımı azaldığında ise vücutta açlık hissi ve yiyecek tüketme isteği artar. (9)