Tıp dünyamızın unutulmayan siması, hayırseverliğiyle tanınan gönül insanı Prof. Dr. Asaf Ataseven, Eyüpsultan’da “Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri” programında rahmetle, hürmetle ve muhabbetle yâd edilecek. İyi bir hekim olmanın yanı sıra hayırsever kişiliği, vakıf insan oluşu ve dava adamlığı ile de gönüllerde yer eden Asaf Ataseven’i, vefatının 24. yıldönümü münasebetiyle yakın dostları ve meslektaşları Yeni Dünya Vakfı’nda anlatacak.
Asaf Ataseven ile birlikte çalışan, yakın dostlarından Prof. Dr. Sefa Saygılı, hekimimizin tıp dünyasına yaptığı hizmetlerini ve bir idealist olarak mücadeleci kişiliğini dile getirecek. Ataseven’i tanıyan katılımcılar da toplantıda duygu ve düşüncelerini ifade edecekler. Anma programı, Eyüpsultan’da Yeni Dünya Vakfı Genel Merkezi’nde 8 Eylül 2024 Pazar günü saat 16.00’da başlayacak. Toplantıyı takip edenler, daha sonra merhumun Eyüpsultan’daki kabrini ziyaret edip dua edecekler.
Mehmet Nuri Yardım tarafından Yeni Dünya Vakfı’nda her hafta düzenlenen “Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri” programları çerçevesinde şimdiye kadar, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Haşim, Bekir Berk, Nusret Özcan, Necla Pekolcay, Erdem Bayazıt, Ali Nar, Zaptiye Ahmet (Ahmet Yücel), Mustafa Sabri Küçükaşçı, Mustafa Miyasoğlu, Babanzâde Ahmed Naim, İbrahim Kafesoğlu, Şule Yüksel Şenler ve Ebu Eyyübe’l-Ensari (Eyüp Sultan) hakkında anma programları gerçekleştirildi.
Gönüllerde İz Bırakan HekimYaptığı hizmetler ve hayırsever kişiliğiyle gönüllerde iz bırakan Prof. Dr. Asaf Ataseven, 1932 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Gaziantep’te tamamladı. 1951 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültes’inden 1957 senesinde ‘çok iyi derece’yle ve 6 ay erken mezun oldu. Muhtelif yerlerde görev yaptı. Adı, Bezm-i Âlem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi’yle özdeşleşti. Vakıf Gureba’da 1974-1984 yılları arasında Genel Cerrahi Kliniği Şefliği, 1984-1993 döneminde ise Başhekimlik vazifesini yürüttü. Bu hastanede 10 yıl başhekimlik yaparken başta hastanenin yeni binasının bitirilmesi olmak üzere birçok projenin gerçekleşmesinde öncülük etti. “Tıbb-ı Nebevî” çalışmalarıyla dikkat çeken ve bu sahada eser veren Ataseven, kendisi gibi doktor olan Gülsen Ataseven ile evliydi. Asaf Bey gibi Gülsen Ataseven de sosyal faaliyetler içinde, bilhassa hanımlar arasında öncü ve örnek isimler arasında yer alıyor.
Asaf Ataseven, hekimliğinin yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak görev aldı. Ömrünü hayır işlerine adadı, “ömrü hayırla geçen insan” olarak tanındı. Aydınlar Ocağı’nın kurucularından olan Asaf Ataseven, 8 Eylül 2008 tarihinde tedavi gördüğü Vakıf Gureba Hastanesi’nde hayata veda etti. Eyüpsultan Camii’nden kılınan cenaze namazından sonra Eyüpsultan Mezarlığı’nda toprağa verildi. İstanbul Maltepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Marmara Üniversitesi Hastanesi’ne, 20 Haziran 2020 tarihinde adı verildi. Yayımlanmış eserleri: Din ve Tıp Açısından Domuz Eti (2002), Tarih boyunca Sünnet (2005) Okan Yeşilot, hekimimizi tanıtan bir eseri kaleme aldı: Prof. Dr. Asaf Ataseven. Merhum iş adamlarımızdan Sabri Ülker’le dünür olan Asaf Ataseven, işadamı Murat Ülker’in de kayınpederidir.