Pompada hileye geçit yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, akaryakıt ve LPG istasyonlarına yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor. 81 ilde bulunan il müdürlükleri aracılığıyla istasyonlarda satılan akaryakıt ve LPG için çeşitli denetimler yapılıyor.

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, vatandaşların mağdur olmalarını engellemek için, Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü ile 81 ilde bulunan il müdürlükleri aracılığıyla akaryakıt ve LPG istasyonlarına yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

İstasyonlarda satılan akaryakıt ve LPG'nin tüketicilere doğru miktarda verilip verilmediğinin kontrolü, standarda uygunluk ve kalite denetimi, sayaçlarda damga denetimi ile kaçak akaryakıtın belirlenmesi için ulusal marker ölçümü yapılan denetimler sonucunda yetkililer, mevzuata ve standartlara aykırı durumların tespit edilmesi halinde, hile yapanlar hakkında yasal işlem başlatıyor.

Vatandaşların, araçlarına akaryakıt ve LPG alırken karşılaştıkları hileleri tespit eden Bakanlık, istasyonları mercek altına aldı.

Sadece 2012 yılı içerisinde 27 ildeki tüm akaryakıt ve LPG istasyonlarının tamamı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü koordinasyonunda etkin bir şekilde denetlendi. Bakanlık yetkilileri, bu yıl da Türkiye'nin geri kalan illerindeki istasyonları denetleyerek, ülkede denetlenmedik istasyon bırakmayacak.

Hile yapanlara çeşitli cezalar veriliyor. Bu denetimlerin sonucunda mevzuata ve standartlara aykırı durumların tespit edilmesi halinde istasyonların sahiplerine çeşitli para cezaları uygulanıyor.

Bu para cezası, suçun içeriğine göre değişmekle beraber, istasyon mühürlenerek hizmete kapatıla da biliniyor veya pompalarda hile yapanlar adli cezalarla karşılaşabiliyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, geçtiğimiz günlerde 2012 yılında akaryakıt ve LPG istasyonlarına yönelik denetimler sonucunda eksik benzin verdiği tespit edilen 219 pompa nedeniyle 4 milyon 53 bin lira para cezası uygulandığını, kaçak akaryakıt veren 21 adet akaryakıt ve otogaz istasyonunun da mühürlendiğini açıklamıştı.

Denetim nasıl yapılıyor?

Denetlemelerde kullanmak üzere özel teçhizatlarla donatılmış araçlarla istasyona gelen yetkililer, ilk önce akaryakıtlarda miktar ölçümü yapıyor. Bu denetimde akaryakıt ürünlerinde binde 5 hata payı kabul edilebilir bir pay olarak görülürken, miktarda bunun üzerinde tespit edilecek bir hata olması halinde anında işlem yapılarak, pompalar mühürleniyor ve satıştan men ediliyor. LPG'de de yine miktar ölçümü yapılıyor. Buradaki denetimlerde ise yüzde bir hata payı kabul edilebilir bir pay olarak görülüyor. Bunun üzerinde tespit edilecek bir hata olması halinde de yine anında işlem yapılarak pompalar mühürleniyor ve satıştan men ediliyor.