POLEN ALERJİSİ NEDİR?

Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte merak edilip araştırılan konulardan biri polen alerjisi nedir sorusudur.

Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte merak edilip araştırılan konulardan biri polen alerjisi nedir sorusudur.

Daha çok havaların ısınması ile ortaya çıkan alerjik hastalıkların başında polen alerjisi gelir. Vücudumuz çeşitli zaman aralıklılarında birçok farklı maddeye alerjik reaksiyon gösterebilir. Alerjik reaksiyonlar her bireyde farklı şekillerde belirti verse de hepsinin ortak özelliği rahatsız etme seviyesidir. Alerjik reaksiyon oluşan bireyde meydana gelen durumlar bazen çok rahatsız edici olabilir. Dolayısıyla alerjisi ile karşılaşan bireyler polen alerjisi neden olur? Polen alerjisi belirtileri nelerdir? gibi sorulara yanıt bulamaya çalışır. Polen alerjisi nedir sorusundan önce polenin ne olduğunu bilmek daha faydalı olabilir. Polen, daha çok çiçekli bitki türlerinde bulunan ancak bunlarla birlikte ağaç ya da yabani otlar aracılığıyla da yayılan oldukça küçük taneli tohumlara verilen isimdir. Polen alerjisi ise canlıların bağışıklık sisteminin doğada var olan polenleri bir tehlike olarak görüp bunlara karşı reaksiyon oluşturması olayıdır. Polenler mevsimsel olarak gelişen alerjik olayları en fazla tetikleyen parçacıklardandır. Bu yüzden vücudu alerjiye yatkın olan bireyler polene maruz kaldıkları zaman farklı şekillerde reaksiyon gösterebilirler.

POLEN ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Polen alerjisi belirtileri nelerdir sorusunun aslında birden fazla yanıtı vardır. Her insanın bağışıklık sistemi farklı şekilde çalışır. Buna bağlı olarak polenin vücuda girmesinin ardından, polene maruz kalan bireyler farklı şekillerde reaksiyon gösterir. Ancak polen alerjisinin en belirgin özelliklerinden biri burun akıntısı ya da burun kaşıntısı olarak ön plana çıkar. Daha çok bahar ayları ile birlikte yaz aylarında ortaya çıkan polenler, bitkilerin döllenmesi için ortaya çıkan tohumların canlılara nüfuz etmesi ile meydana gelir. Polene maruz kalan bireylerin polene verdikleri tepkiler de farklı şekillerde ortaya çıkar. Otlardan, çiçeklerden ya da ağaçlardan yayılan polen taneleri polene alerjisi bulunan kişilerin burun, göz ve ciğerlerine kadar giderler. Vücuduna polen alan bireylerde ise oluşan belirtiler şu şekildedir;

Burunda kaşınma, yanmaz, akıntı ve tıkanıklık meydana gelmesi,Gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma durumu oluşması,Göz çevresinde şişkinlikler oluşmaya başlaması,Boğazda kaşıntı ve ağrı oluşması,Her zaman olmasa da bazen tat ve koku kaybı meydana gelmesi,Öksürük veya nefes darlığı çekme,Sık sık hapşırma isteği oluşması.

POLEN ALERJİSİNE NE İYİ GELİR?

Polen alerjisine ne iyi gelir sorusu da merak edilip araştırılan konular arasındadır. Polen alerjisi tanısı konan bireylerin alerjiye verdikleri tepkilerin seviyesi de önem arz eder. Dolayısıyla alerjik reaksiyonun seviyesi yüksek olduğunda kişinin yaşam kalitesi de bu durumdan olumsuz olarak etkilenebilir. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler yüksek olduğunda kişinin mutlaka uzman bir doktora görünmesi önerilir. Doktorun yapacağı kan ve deri testleri ile polen alerjisi tespit edildikten sonra tedavi süreci başlatılabilir. Polen alerjisinden korunma yolları da dikkate alındığında alerjinin oluşumu önlenebilir. Açık havada polenlerin daha yoğun olmasına karşı dışarıda durma süresini kısaltmak, kapı ya da pencereleri sık sık açmamak, dışarı çıkarken maske kullanmak ve alerji ilaçlarını aksatmadan kullanmak faydalı olabilir.