Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cem Hasan Razi, yaptığı açıklamada, bahar aylarıyla birlikte görülme sıklığı artan polen alerjisine ilişkin bilgi verdi.
Polenler yani çiçek tozlarının uygun mevsim koşullarında bitkiler tarafından çevreye yayıldığına işaret eden Razi, polenlerin solunum yoluyla alınması durumunda hapşırık, burun akıntısı ve kaşıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjik rinit belirtilerin görülebileceğini bildirdi.
Razi, polen alerjisinin birçok organı etkilediğine dikkati çekerek, "Gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık ve göz kapaklarında şişlik gibi alerji konjonktivit belirtileri, öksürük, hırıltı, hışıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışmanın da aralarında yer aldığı astım belirtileri, nadiren de olsa ciltte kaşıntı, egzama ve kurdeşen görülebilir." ifadesini kullandı.
Polen alerjisi olan çocuklarda gece uykuda öksürük, eforla öksürük veya nefes darlığı da görülebileceğini vurgulayan Razi, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık ve isteksizlik gibi belirtilerin de görüldüğünü kaydetti.
Alerjinin tipine göre tedaviRazi, çocuklarda alerji belirtilerinin görülmesi durumunda çocuk alerji uzmanına başvurulması gerektiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Yapılacak bir alerjen deri testi ile tanı kolayca konulabilir. Özel durumlarda kanda yapılacak alerji testleriyle de tanı konulabilmektedir. Alerji olan kişiye korunma yöntemlerinin anlatılmasıyla bahar mevsimini daha rahat şekilde geçirmesi sağlanabilir. Tanı konan kişilerde alerjinin tipi ve şiddetine bağlı olarak pek çok tedavi yapılabilmektedir. Gerektiği durumlarda immünoterapi denen duyarsızlaştırma tedavisiyle alerjik durumun hafifletilmesi veya hatta tamamen ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir."