PKK'nın samimiyet sınavı

Hükümet terör sorunun çözümü için demokratikleşme adımlarını atmaya devam ederken, PKK'nın ise kaçırdığı vatandaşlarımızı bırakması bekleniyor. Önceki günkü görüşmelerde İmralı'dan bu yönde açık bir mesaj gelmese de Öcalan'ın, "Umarım en kısa zamanda ailelerine kavuşurlar" sözleri dikkatlerden kaçmadı.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-

Bir yandan barış görüşmeleri devam ederken, 18 aydır PKK tarafından rehin tutulan 1'i kaymakam, 1'i polis ve 3'ü asker 5 kişinin serbest bırakılmaması kamuoyunda tepki almaya devam ediyor. Önceki günkü görüşmelerde İmralı'dan bu yönde açık bir mesaj gelmese de Öcalan'ın, "Umarım en kısa zamanda ailelerine kavuşurlar" sözleri dikkatlerden kaçmadı.

Gayri ahlaki davranılıyor

ÖZGÜRDER Genel Başkanı Rıdvan Kaya, "Vatandaşları kaçırmanın hukuki bir zemini olmadığı gibi ahlaki bir tarafı da bulunmuyor. Bölgede çözüm olacağının düşünülen olumlu bir hava mevcut. Bu mevcut olumlu düşüncelerin devam etmesi için PKK'nın şiddetten vazgeçmesi ve silahını bırakması gerekiyor. PKK, elinde tuttuğu insanları da derhal serbest bırakmalıdır" dedi.

Silahla barış olmaz

PKK tarafından kaçırılan insanların aileleri olduğunu hatırlatan Kaya, "Bu insanların tek amacı hizmet etmek. Böyle bir süreç içerisinde vatandaşların serbest bırakılmamasının kimseye bir faydası olmaz. Eğer PKK çözüm için samimiyse bu samimiyetini masum insanları bırakarak gösterebilir. Karşılıklı adımlar beklemek yerine öncelikle silahların susması gerekiyor. Silahla barış sağlanamaz" diye konuştu.

Kaya, halkın geçmişe nazaran çözüm olacağından daha umutlu olduğunu, bu olumlu havanın devam ettirilmesi için PKK'nın silah bırakması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İnsanları kaçırmanın faydası yok

Diyarbakır Diyanet-Sen Şube Başkanı Ömer Evsen, PKK'nın vatandaşları serbest bırakmamasının kimseye faydası olmayacağına dikkat çekti. Evsen, "Hükümet Kürt sorunun çözümü için somut adımlarını atmaya devam ediyor. Bölge halkı da çözümün olacağından umutlu. Burada PKK'nın da yapması gereken kaçırdığı insanları serbest bırakmak olacaktır. Bölgenin sosyal açıdan kalkınması için, hizmet etmeye gelen insanları kaçırmanın kimseye faydası olmaz. PKK öncelikle bu tavrından vazgeçmelidir. Şimdi sorumluluk alma zamanı ve her türlü provokasyondan uzak durma vakti" şeklinde konuştu.

İyi niyet gösterilmeli

Bölgenin her alanda kalkınması için hizmet etmeye giden insanların kaçırılmasının yanlış bir yaklaşım olduğunu söyleyen eski Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kamil Uğur Yaralı, "İki tarafta elinde kozlar varmış gibi davranarak çözüm sağlayamaz. Devlet demokratikleşme yolunda adımlarını atarken PKK'nın vatandaşları serbest bırakmaması samimiyetsizliği ortaya çıkarır, bunun kimseye katkısı olmaz. Şiddeti devam ettirecek her türlü yaklaşıma uzak durulması gerekiyor" dedi.