Petrol fiyatları için korkutan tahmin!

İran'ın ABD'nin petrol yaptırım tehdidine karşı dile getirdiği 'Hürmüz Boğazı'nı kapatırız' çıkışı piyasalarda endişeye yol açtı. Uzmanlar İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması halinde petrolün varil fiyatının 400 dolar seviyesine kadar çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

ABD'nin İran'dan petrol ihraç eden ülkelere Kasım ayından itibaren yaptırım uygulama tehdidine İran çok sert yanıt verdi. İran'ın dünya genelinde deniz üzerindeki petrol ticaretinin yüzde 30'unun gerçekleştiği Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulundu.

İlk kez reformcu bir İran cumhurbaşkanı tarafından yöneltilen söz konusu tehdide ABD'nin cevabı çok net oldu: "ABD uluslararası petrol trafiğine güvence sağlamaya devam edecek"

KAPANIRSA PİYASALAR ALTÜST OLUR

Dünyadaki deniz kaynaklı petrol ticaretinin yüzde 30'unun gerçekleştiği Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasının petrol fiyatlarında ani bir yükselme yaratacağı, boğazın birkaç gün bile kapalı kalmasının petrol piyasasında tahmin edilemez dalgalanmalara yol açacağını düşünüyor.

DURUM DEĞİŞTİ

The Washington Examiner için makale kaleme alan Tom Rogan, "İran daha önce Hürmüz Boğazı'nın kapatarak Batılı ülkeleri müzakere masasına çekebileceğini hesap ediyordu ancak bu durum değişti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın Hürmüz Boğazı'nın kapatması durumda bölgedeki güvenli geçiş noktaları yaratma planları üzerinde çalışıyor" yorumunda bulundu. Pentagon'un söz konusu planı 2010-2013 yılları arasında CENTCOM komutanı olan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis tarafından hazırlanmıştı. ABD, 4 Kasım tarihinden itibaren İran'dan petrol satın almaya karşı yaptırım getireceğini açıklamıştı.

ABD'NİN İKİ ÜSSÜ VAR

ABD'nin Hürmüz Boğazı'na yakın konumda çok önemli iki askeri üssü bulunuyor. Bunlar, Katar'da bulunan ve ABD'nin Ortadoğu en büyük askeri üssü olarak bilinen Al Udeid Hava Üssü ve Bahreyn'deki Beşinci Filo Deniz Üssü. Bölgedeki ABD ordusunun neredeyse her gün Hürmüz Boğazı'nın kapatılması durumunda verilecek tepkiye ilişkin hazırlık yaptığı ifade ediliyor.

SUUDİ ARABİSTAN BYPASS EDEBİLİYOR

İran'ın bölgedeki askeri gücünün birkaç günlüğüne dahi olsa, Hürmüz Boğazı'nda Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Katar'dan gelen petrol ve doğalgaz ihracatını engellemeye yetecek askeri güce sahip olduğu ifade ediliyor. Suudi Arabistan'ın diğer ülkelerin aksine elindeki petrolü Kızıl Deniz'deki limanlarına aktararak Hürmüz Boğazı'nı bypass etme şansı bulunuyor.

RUHANİ'DEN TEHDİT!

İran Devrim Muhafızları lideri Ali Caferi, "Hürmüz Boğazı ya herkes için ya da kimse için değil" açıklamasıyla Ruhani'nin tehdidine destek verdi. Ruhani, İran'ın ihraç ettiği petrolü uluslararası arenadan silme çalışmaları karşısında, 'İran'ın petrolünü bölgeden kesmeye çalışmak bölgenin petrolünü kesmek anlamına gelir" demişti.

400 DOLARA ÇIKAR UYARISI!

Londra merkezli Al Avsat gazetesine yazan Salman El Dossary, İran'ın Hürmüz Boğazı'nın kapatmanın riskini alamayacağını savunurken, böyle bir hamlenin petrolün varil fiyatının 400 dolar seviyesine çıkarabileceğini belirtti. Bu, petrol fiyatlarının şimdiki seviyesinden en az 4 kat daha fazla hale gelmesi anlamına geliyor.

Hürmüz Boğazı'ndan en çok petrol ihraç edilen ülkeler:Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Singapur

- Hürmüz Boğazı'nda iki yaka arasındaki en yakın mesafe 34 kilometre.

- Dünyanın en kritik petrol giriş noktası.

- Bölgeden geçen petrolün yaklaşık yüzde 80'i Güney Doğu Asya'ya gidiyor.

- Bölge ülkelerinin gönderdiği petrolün yanı sıra Katar'ın doğalgazı bölgeden geçiyor.