Pençe-Kilit bölgesinde bir asker şehit oldu

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde, Piyade Sözleşmeli Er Bünyamin Barlık arazide kayarak düşmesi sonucu şehit oldu.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde,bir askerin şehit olduğunu bildirildi.

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde görev yapan Piyade Sözleşmeli Er Bünyamin Barlık, arazide kayarak düşmesi sonucu şehit oldu.

Açıklamada, "Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda, hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz" denildi.

18 Nisan 2022 gecesi Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar; Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflerine yönelik "Pençe-Kilit Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu. Akar, "Irak'ın kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla terör hedeflerine yönelik kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, gece saatleri itibarıyla Pençe-Kilit Operasyonu'nu başlatmıştır" diye konuştu. Bakan Akar, tüm bu faaliyetlerin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı çevresinde gerçekleştirildiğini belirterek hedefin sadece teröristler olduğunu; sivillerin, çevrenin, dinî ve kültürel yapıların korunması için azami hassasiyet gösterildiğini açıkladı. F-16, ATAK helikopterleri ve SİHA'larla desteklenen komando ve Bordo Bereliler bölgeye intikal etti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara, deniz ve hava unsurlarının katıldığı operasyon devam ediyor. 3 Kasım 2022 itibarıyla operasyon bölgesinde 429 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Ana madde: Pençe Kılıç Hava Hârekatı

19 Kasım 2022 saat 19.00'da Diyarbakır askeri havalimanından kalkan 10 F-16 tipi savaş uçağının ilk hedefleri imha edip Diyarbakır'a dönmesinin ardından 20 Kasım 2022 saat 01.00'da F-16 ve F-4 savaş uçağına ek olarak çok sayıda SİHA ve tanker uçaklarıyla birlikte Türkiye gece yarısında bir operasyon başlattı. Hava operasyonu Rusya kontrolündeki Suriye hava sahasında gerçekleştirildi. Türk sınırından 160 km derinliğe kadar alanı kapsayan operasyon Milli Savunma Bakanlığı tarafından "Hesap Zamanı! Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!" açıklaması ile Twitter'dan duyurdu. Türk Kara Kuvvetleri operasyona karadan topçu desteği sağladı. Aynı günün akşamında Millî Savunma Bakanlığı, harekâtta 89 hedefin imha edildiğini açıklamıştır. 28 Kasım 2022 tarihi itibarıyla 4 şehit verilmiş ve 480 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Etkileri

Türkiye, Irak sınırları içerisinde gerçekleştirmiş olduğu askerî harekâtları Irak Anayasası'nın 7. maddesinde bulunan "Irak’ın terörün bütün çeşitlerine karşı mücadele edeceği ve bu meyanda topraklarının üs, geçiş noktası ve/veya konuşlanma alanı hâline gelmemesi için çalışacağı" cümlesinin uygulanamaması sonrası 1926 tarihinde yapılan Ankara Antlaşması'nın 7. 8. ve 9. maddelerinde yer alan karşılıklı iş birliği maddelerine dayandırarak terör örgütü olarak tanıdığı PKK'ya karşı yapmaktadır buna karşın Türkiye'nin 2018 yılında Kararlılık Harekâtı ile başlattığı Kuzey Irak operasyonları Arap Birliği tarafından birçok kez kınanmıştır.

Türkiye'nin operasyonları Irak'ın kuzeyinde genişlerken 9 Ekim 2020 tarihinde PKK'nın Sincar'dan çıkarılması için Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında anlaşma yapıldı ve PKK'ya süre verildi. Türkiye'nin bu anlaşmada önemli rolünün olduğu, Irak'ın kuzey bölgelerinde yeniden yapılaşmada da Türkiye'nin önemli rol oynayacağı; PKK'nın da Irak'ta bitirilmesini şart koştuğu belirtildi. Sincar'da yaşayan bir Ezidi, İran'ın Sincar'ı stratejik konum olarak gördüğünü; operasyona sıcak bakmadığını söyledi.

2021 yılının başından itibaren İran da Türkiye'nin Pençe Operasyonları karşısında yer almaya başladı. İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, 23 Şubat 2021'de verdiği röportajda Türkiye'nin Sincar'a yönelik operasyon sinyalleri sonrası "Türkiye'nin Sincar'da işi de tehdit hakkı da yoktur. Türkiye'nin sınırına çekilmesi ve Irak sınırlarına saygı duyması gerekmektedir." açıklamasında bulundu. Mescidi'nin bu açıklamasını takiben Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Twitter'dan "Türkiye’ye, Irak’ın sınırlarına saygı gösterilmesine dair ders verecek en son şahsın İran’ın Büyükelçisi olması gerektiğini düşünüyorum. Uygun şekilde yanıtlarız." şeklinde cevap verdi. 28 Şubat 2021'de İran'ın Ankara büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde yapmış olduğu operasyonlar hakkında bilgi verildi, PKK'ya karşı iş birliği uyarısında bulunuldu. İki ülke arasında gerilim yükselirken İran destekli olarak Irak'ta bulunan milis güçler Telegram grubunda paylaştıkları animasyon videoda "Burası Ermenistan veya Libya değil, yeni Osmanlılar burada barınmayacak" mesajıyla Türkiye'yi tehdit ettiler.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 20 Ocak'ta 2021'de "PKK'nın Sincar'dan ayrışmadığını biliyoruz, yardım istenilmesi durumunda her türlü desteği vermeye hazırız." açıklamasında bulunduktan sonra 3 Nisan 2021'de tekrar Sincar hakkında konuştu ve "Iraklı kardeşlerimizin gereğini yapacağına inanıyoruz ve takip ediyoruz, gereğini yapmaya hazırız." dedi. Türkiye'nin Sincar'a müdahalesi tartışılmaya başlanmışken İran, Sincar'a 15 bin kişilik milis güç sevk etti.

Türkiye'nin Metina'ya ve Avaşin'e yönelik başlattığı Pençe-Yıldırım ve Pençe-Kartal Operasyonları sonrası İran'a yakınlığı ile bilinen koalisyonun milletvekillerinden el-Beldavi, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde yaptığı operasyonların ve üs kurma faaliyetlerinin bir "savaş ilanı" olduğunu, Bağdat'ın bu duruma sessiz kaldığını söyledi. Aynı gün Irak Parlamentosu'nda Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi olarak yer alan Badr el-Ziyadi, Rudaw'a verdiği röportajda Türkiye'nin bölgede yaptığı operasyonların gerilimi arttırdığını belirtti.

2 Mayıs 2021 tarihinde el-Hurra'ya konuşan Emekli Tümgeneral Macid el-Kubaysi, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde Irak hükûmetinin rızasını almaksızın derinliği 40 ila 80 kilometre arasında değişen 37 askeri üs kurduğunu; Metina'ya başlatılan operasyon neticesinde Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine en büyük üssü kuracağını, üste helikopter pistinin dahi olacağını ve bu üssün PKK'lı militanların Suriye'ye geçişini büyük ölçüde engelleyeceğini ifade etti. el-Kubaysi'nin açıklamalarından 2 gün sonra Irak'ın eski Su Kaynakları Bakanı Latif Raşid, Sky News Arabia platformunda verdiği röportajda Türkiye'nin Irak'ta yeni bir düzen yaratmak istediğini, Irak'ın kuzeyine birçok istihbarat merkezi, askeri üs kurduğunu; Musul'u kontrol altına alabilmek amacıyla IŞİD bahanesini kullandığını ve Musul'a yerleştiğini söyledi. Sky News Arabia'nın Latif Raşid'in röportajında yer verdiği haberin içeriğinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Irak'ın kuzeyinde operasyonda bulunan askerleri Bağdat'ı bilgilendirmeksizin Irak'ın kuzeyine geçerek bölgede bulunan bir üsten komuta ettiği iddiası yer aldı.

5 Mayıs 2021'de İran destekli milislerin oluşturduğu Fetih Koalisyon Partisinin liderlerinden el-Şabaki, Hulusi Akar'ın Irak'ın kuzeyindeki Türk üs bölgesine yapmış olduğu ziyaret sırasında Bağdat'a herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi ve bu durumu "Irak'ın egemenliğinin tartışmasız ihlali" olarak değerlendirdi. Milletvekili el-Beldavi de bu ziyaret hakkında "Türkiye savunma bakanının topraklarımızda gezinmesi haklarımızın ihlalidir" şeklinde konuştu. Irak Parlamentosu'nda Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi olarak yer alan el-Rakabi, Türkiye'nin Irak'ı işgal etmeyi planladığını söyledi.