Paşinyan itiraf etti: Bu düzen içinde yaşayamayız

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, düzenlediği basın toplantısında ülkenin uzun bir süre çatışma düzeni içinde yaşayamayacağını belirterek, Azerbaycan ile yapılan görüşmelerin başarıya ulaşmasını istediklerini ifade etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan, Erivan'da düzenlediği basın toplantısında güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye ile normalleşme süreci hala devam ediyor

Pashinyan, Azerbaycan'la barış anlaşması görüşmelerinin ve Türkiye ile normalleşme sürecinin hala devam ettiğini belirtti. Azerbaycan ile imzalanacak anlaşmaya Karabağ ve bölgedeki halkın güvenliğinin de dahil edilmesini savunduklarını, ancak henüz bu konuda net bir karar alınmadığını ifade etti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki görüşmelerin başarıya ulaşmasının önemine vurgu yapan Pashinyan, iki ülke arasındaki konuların değişmediğini belirtti.

Karabağ'ın Azerbaycan'ın hakimiyeti altında olduğunu kabul etti

Karabağ konusunda dünyada Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanımayan tek bir ülke olmadığına dikkat çeken Pashinyan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun da Karabağ'ın Azerbaycan'ın hakimiyeti altında olduğunu kabul ettiğini hatırlattı.

Uluslararası toplumun Karabağ meselesine doğrudan bir çözüm talep ettiğini ifade eden Pashinyan, uluslararası ilişkilerde yalnız olmadıklarını ve çıkarlara göre hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

Paşinyan, "Biz bir devletiz ve kanunla, devlet düzeniyle zaten bir aradayız. Ermenistan uzun bir süre çatışma düzeni içinde yaşayamaz. Ekmek, elektrik, yol değil, devletin yok olduğu bir duruma düşebiliriz. Biz Avrupa ve Rusya'nın komşusu değiliz. Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye ve İran'ın komşusuyuz. Sorunların çözümünde öncelikle bu konuyu göz önüne almak zorundayız." ifadelerini kullandı.

ABD

ABD'nin barış görüşmelerine yönelik girişimlerine de değinen Pashinyan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile birçok kez telefon görüşmesi yaptığını ve barış anlaşması için harcanan çabaları takdirle karşıladığını dile getirdi.

Son olarak, Rusya ve AB ile ilişkilerine de değinen Pashinyan, süreçte Rusya'nın aktifliğinin Ukrayna konusu nedeniyle biraz azalmış olabileceğini ve sonuç elde etmek istediklerini ifade etti.