Paşalar birbirine düştü

28 Şubat duruşması yaklaştıkça, tanıklar arasında gerilim tırmanıyor. İlk kez Milat'ın deşifre ettiği, kamuoyunda 'Çevik Bir'i yakan belge' olarak bilinen "Batı Çalışma Grubunun Raporlama Sistemi" Sincan Cezaevini karıştırdı. Belge sanıkları cezaevinde birbirine düşürdü. Çevik Bir'e yönelik suçlamalarda bulunan emekli Korgeneral Çetin Saner, Sincan Cezaevi revirinde karşılaştığı Çevik Bir'in üzerine yürüdü, hakaret etti.

ASLAN DEĞİRMENCİ / Kulis

28 Şubat duruşması yaklaştıkça, tanıklar arasında gerilim tırmanıyor. Son gelişmeye bakılacak olursa, duruşma günü mahkemede şenlik varu2026

İlk ifadesinde 28 Şubat döneminde kendisinin devre dışı bırakıldığını ve sadece gelen emirlere uyduğunu anlatarak, Çevik Bir'e yönelik suçlamalarda bulunan emekli Korgeneral Çetin Saner revirde olay çıkardı. Sincan Cezaevi Revirinde Çevik Bir ile karşılaşan Saner, Milat'ın deşifre ettiği belgede yer alan talimatı hatırlatarak Bir'in üzerine yürüdü. Araya dört gardiyanın girmesi ile kurtulan Çevik Bir ise dakikalarca öfke patlaması yaşayan Saner'i sakinleştirmek için dil döktü. Saner ise sakinleşmek bir tarafa Çevik Bir'e hakaret ötesi sözler sarf etti.

İlk kez Milat'ın deşifre ettiği, kamuoyunda 'Çevik Bir'i yakan belge' olarak bilinen "Batı Çalışma Grubunun Raporlama Sistemi" Sincan Cezaevini karıştırdı. Belge sanıkları cezaevinde birbirine düşürdü.

Çevik Bir zor kurtuldu!

Çevik Bir İmzalı söz konusu emir belgesinde Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan tüm istihbari bilgilerin BÇG ile paylaşılması isteniyordu. Dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Çetin Saner, söz konusu belgeyi hatırlatarak, Çevik Bir'in üzerine yürüdüğü öğrenildi. Revirde karşılaşan iki sanığın arasına dört gardiyanın girdiği, Saner'in Çevik Bir'e hakarete varan sözler sarf ettiği de ortaya çıktı.

İşte detaylar

İlk duruşmasının 2-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 28 Şubat davası öncesi revirde karşılaşan Saner ile Çevik Bir arasında önce belge üzerinden karşılıklı atışma yaşandı. "Batı Çalışma Grubunun Raporlama Sistemi" belgesinde yer alan 6. maddeyi hatırlatan Saner, Çevik Bir'e, "Benim sizinle hiç işim olmadı. Olamazdı da. Bu meselelerden, benim haberim yok, madem ben sizinleymişim raporlama sisteminde yer alan emri bana neden o dönem verdin" diye çıkıştı. Çevik Bir'den ise, "Bunu tartışmanın şimdi yeri ve zamanı değil" cevabını alan Saner Paşa, sinirlerine hakim olmadı. Önce Çevik Bir'e hakaret etti ardından üzerine yürüdü. Araya gardiyanların girmesi üzerine kısa süreliğine sakinleşen tarafların daha sonra yeniden tartışmaya devam ettikleri öğrenildi. Çevik Bir'in kendini savunarak, Saner Paşa'ya dil dökmeye başlaması üzerine yeniden tırmanan gerginlik, kavgaya dönüşmeden sona erdi.

İşte kavgaya sebep olan talimat

Milat'ın deşifre ettiği "Batı Çalışma Grubunun Raporlama Sistemi" konu başlıklı 29 Nisan 1997 tarihli Genelkurmay Başkanlığı Belgesi, skandal çalışmaların esaslarını belirliyordu. Çevik Bir imzasıyla, Kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığınca çalışmaların yürütüleceğinin belirtildiği emirde, "Türkiye'nin irticai taktik resminin ortaya çıkartılması maksadıyla" harekete geçilmesi isteniyordu. Saner'in sözünü ettiği 6. madde de ise şöyle deniliyor: "Genelkurmay istihbarat başkanlığınca ilgili bakanlıklar kamu kurum ve kuruluşları ile istihbarat teşkilleri gibi çeşitli kanalardan elde edilen bilgilerin gecikmeksizin BÇG ye aktarılması sağlanacaktır."