Paralel yapıya yönelik operasyona Avrupa Birliği'nden yapılan yanlı ve art niyetli yorumlar, Brüksel'in çifte standardını bir kez daha ortaya koydu. İngiltere'nin illegal dinleme yaptığı için 168 yıllık News Of The World gazetesini kapatmasına ses çıkarmayan Brüksel, "Gözaltılar AB değerlerine aykırı" dedi.
Türkiye'nin ulusal güvenliğe karşı tehdit değerlendirmesi kapsamında paralel yapılanmaya yönelik 14 Aralık'ta gerçekleştirilen gözaltı operasyonu Avrupa Birliği yetkililerince basın özgürlüğüne ve Avrupa değerlerine aykırı bulundu. AB Komisyonu, paralel şebekeye yönelik gözaltılarla ilgili bağımsız ve tarafsız soruşturma talep etti. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın ortak açıklamasında, "İşlendiği iddia edilen cürümlerin davalıların haklarına tam saygı gösterilerek bağımsız ve tarafsız soruşturulması konusundaki vazgeçilemez hakkı hatırlatıyoruz" denildi.
HUKUKU HİÇE SAYDI
Hukuku ve yargı sürecini göz önüne almayan açıklamada, "söz konusu operasyonun Türkiye'nin parçası olmak istediği AB değerleri ve standartlarına aykırı olduğu, herhangi bir aday ülkenin AB'ye katılımı yönünde atılacak adımların hukukun üstünlüğüne ve temel haklara tam saygıya bağlı olduğu" söylendi.
Siyahi Amerikalıları öldüren polislerin yargılanmadığı, ırkçılık ve işkence tartışmalarının kamuoyu gündeminden düşmediği ABD'den de gözaltı ve yargı sürecine ilişkin uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Türkiye genelinde bir dizi baskın ve gözaltılar yapıldığına ilişkin haberleri yakından takip ettiklerini" belirtti.
İngilizler 168 yıllık gazeteyi kapattı
İngiltere'de 168 yıllık News of the World adlı gazetenin yönetici ve muhabirlerinin, yasadışı telefon dinlemelere karıştıkları ortaya çıkınca 2011 yılında yasal işlem başlatıldı. Gazetenin sahibi Murdoch, telekulak davası nedeniyle News of the World'ü kapatmak zorunda kaldı. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın eski iletişim danışmanı da olan "News of the World" gazete editörü Andy Coulson geçtiğimiz Temmuz'da 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, gazetenin diğer eski sekiz çalışanına da çeşitli cezalar verdi. Cameron, cezanın açıklanmasının ardından, "Karar, adaletin yerini bulması gerektiğini ve kimsenin hukuktan daha üstün olmadığını göstermiştir" dedi.
Guardian'a NSA baskını
Eski NSA analisti Edward Snowden, çalıştığı kurumun tüm dünyayı dinlediğine dair gizli belgeleri yayınladığında İngiliz istihbaratına mensup iki kişi, Guardian gazetesine gelerek belgelerin yayınlanmamasını istedi. Bu gelişme, gazetenin genel yayın yönetmenince kamuoyuna açıklandı. İngiltere Başbakanı Cameron da NSA (Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi) hakkındaki belgeleri yayınlamanın "İngiltere'nin düşmanlarına yardım etmek" anlamına geldiğini söylemişti.
Dünyadan yoğun ilgi
İstanbul başta olmak üzere 13 ilde suç örgütü paralel yapıya yönelik operasyon dış basında da yankı uyandırdı.
BBC: (İngiltere): Operasyonun zamanlaması dikkat çekici. Gözaltına alınanlar yasadışı organizasyon kurmak ve hükümeti ele geçirmeye teşebbüs ile suçlanıyor.
Times (İngiltere): Erdoğan muhaliflerinin tasfiyesinde gazeteciler ve pembe dizi ekibi gözaltında. Bu gözaltılar Batı için yüz kızartıcı oldu. Türkiye NATO üyesi bir ülke ve başta Suriye olmak üzere Orta Doğu'da da kilit rol üstlenen bir aktör.
FT (İngiltere): Gözaltılar, Avrupa Birliği'ne giriş sürecini etkileyebilir.
Telegraph (İngiltere): Türkiye Cumhurbaşkanı, muhalefete 'inlerinde' operasyon düzenledi.
Le Monde (Fransa): Medyaya yönelik gerçekleştirilen operasyon ve gözaltılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gülen hareketine yönelik yürütülen hücumun artması anlamına geliyor.
Liberation (Fransa): Gülen Cemaati'ne karşı büyük vurgun. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vaiz Fethullah Gülen'e karşı bir yıldır yürüttüğü acımasız savaşta tam bir dönüm noktası. Pazar günkü operasyon, sabahın erken saatlerinde 14 şehirde eş zamanlı olarak 8 bin polisin katılımıyla gerçekleştirildi. Erdoğan, 12 Aralık günü yaptığı konuşmasında, Gülen destekçilerini İsrail'i kastederek "güneydeki bir ülke tarafından kullanılan paralel bir yapı" olmakla suçlamış ve operasyon sinyalini vermişti.
EFE (İspanya): İktidardaki AKP tarafından 'paralel devlet' olarak tanımlanan vaiz Gülen'in hareketine yönelik düzenlenen operasyonda bazı gazeteciler ve polisler gözaltına alındı.
Focus (Almanya): Erdoğan, 'herkes hareketinin bedelini ödeyecek' demişti ve bu bedeli ödetmek için düğmeye bastı. Bu, Erdoğan'ın karşıtlarına darbesidir.
Tagesspiegel (Almanya): Türk gazeteciler korkutulmaya alışıklar ancak İstanbul'da olanlar Türk medyası için bile bir ilkti.
Rus yetkiliden AB'ye eleştiri
Rusya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Yetkilisi Konstantin Dolgov, Türkiye'de paralel yapıya bağlı medya çalışanlarını kapsayan 14 Aralık operasyonunun ardından AB'nin getirdiği eleştirilere tepki gösterdi. Twitter hesabından açıklama yapan Dolgov, "AB, Türkiye'de gazetecilerin gözaltına alınmasından rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Peki, Kiev yönetimi Rus gazetecileri gözaltına alırken, AB yetkilileri neredeydi? AB de, ABD gibi insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda çifte standart uyguluyor" ifadelerini kullandı.