Palmiye yağının zararları nelerdir?

Palmiye ağaçlarının meyvesinden elde edilen yenilebilir bir bitkisel yağdır, bilimsel adı Elaeis guineensis''dir. İki tip yağ üretilebilir; ham hurma yağı etli meyveyi ve çekirdeği veya meyvenin ortasındaki taşı ezmekten kaynaklanan hurma çekirdeği yağını sıkmaktan gelir. Yağlı palmiye ağaçları Afrika''ya özgüdür ancak 100 yıldan uzun bir süre önce süs ağacı mahsülü olarak Güneydoğu Asya''ya getirilmiştir. Palmiye yağının zararları nelerdir?

Palmiye ağaçlarının meyvesinden elde edilen yenilebilir bir bitkisel yağdır, bilimsel adı Elaeis guineensis'dir. İki tip yağ üretilebilir; ham hurma yağı etli meyveyi ve çekirdeği veya meyvenin ortasındaki taşı ezmekten kaynaklanan hurma çekirdeği yağını sıkmaktan gelir. Yağlı palmiye ağaçları Afrika'ya özgüdür ancak 100 yıldan uzun bir süre önce süs ağacı mahsülü olarak Güneydoğu Asya'ya getirilmiştir. Palmiye yağının zararları nelerdir?

PALMİYE YAĞI KANSER YAPABİLİR

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından hazırlanan raporda palmiye yağının kansorojen olduğunu duyurdu.

Dr. Muammer Yıldız da palmiye yağının toksik ve kanserojen olduğunu bildirip, bu ürünü ihtiva eden yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini tavsiye ediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; Daha bu yağın kullanımı men edilmedi ancak yapılan baskılarla Avrupa Birliği, palmiye yağı bulunan gıdalarda bunun açıkça yazılması için bir yasa çıkardı. Bundan evvel tek 'bitkisel yağ' yazıyorlardı. Şu unutulmamalı bir üründe 'bitkisel yağ' ibaresi varsa çoğunlukla palmiye yağıdır." diyor.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA), Mayıs 2016’da yayınladığı palmiye yağının kanserojen olduğuna dair raporunun ardından Avrupa’da bazı marketler bu yağı içeren ürünleri raflarından kaldırma kararı aldı.

KİLO ALDIRABİLİR

Palmiye yağında doğal olarak bulunan palmitrik asit, kilo alımı ve obezite riskini artıran yağ asitleri içerir.

"Clinical Nutrition American Journal" 2005 sayısında yayımlanan araştırmaya göre, sağlıklı genç erişkinlerde, palmitik asitçe zengin bir beslenme programının genel etkileri üzerine çalışma yapıldı.

Araştırma sonucunda bilim adamları palmik asitçe yüksek bir beslenmenin obezite ve insülin direnci riskini artırabildiğini tespit etmişlerdir.

SİNDİRİMİ GÜÇTÜR

“Cooking for Healthy Healing,” kitabının yazarı Linda Page palm yağının çeşitli faydalarından bahsettikten sonra, palm yağının rafine işlemlerinden geçtikten sonra çoğu besin değerini kaybettiğini, sindirimi zor olan bir yağa dönüştüğünü bildiriyor ve bu nedenlerden dolayı, palm yağı tüketimini önermiyor.

KALORİ VE YAĞ ORANI YÜKSEKTİR

1 yemek kaşığı palm yağı 120 kalori, ayni miktarda palm çekirdeği yağı ise 117 kalori içerir. Her iki türdeki yağ da da 13.6 gr yağ bulunur.

ABD Tarım Bakanlığı, kuruyemiş, tohumlu yiyecekler gibi doğal olarak besinlerde bulunan yağlar da dahil olmak üzere günde 5-7 tatlı kaşığı yağdan daha fazla yağ alımını önermiyor.

Amerikan Kalp Derneği, günlük kalori ihtiyacının en fazla %25-30'unun yağdan gelmesini öneriyor. Günde 2000 kalori ihtiyacı olan bir kişi günde toplam 50-70 gr yağ almalıdır.

KOLESTROLÜ ARTIRABİLİR

Palm yağı da palm çekirdeği yağı da kolestrol içermemesine rağmen, bu yağlarda bulunan yüksek miktardaki doymuş yağlar, damarlarda birikerek plak oluşturup kalp hastalığı riskini artırabilir.

1 yemek kaşığı palm yağı, 7 gr doymuş yağ içeriği ile 2000 kalorilik bir beslenme programının doymuş yağ ihtiyacının yarısını oluşturur.

Hatta süt ürünleri, et ve diğer işlenmiş yiyeceklerden de tüketiyorsanız, doymuş yağ sınırını farkında olmadan aşarsınız, yağ damarları tıkar, kolestrol sorunu yaşarsınız.

PALMİYE YAĞININ BAŞKA ZARARI VAR MI?

Hem doymuş hem de doymamış yağ asitlerini bünyesinde barındıran palmiye yağı bu nedenle oldukça kompleks bir yağ türü olarak tanımlanabilir. Normalde bitkisel yağlarda doymuşluk oranının düşük olmasına dikkat edilir ve doymamış yağ asidini daha çok içeren yağlar sağlığa daha faydalı olarak nitelendirilir. Fakat iş palmiye yağı faydalarına geldiğinde durum bir miktar değişmektedir çünkü bu yağ her iki yağ grubundan da eşit miktarda yağ asidine sahiptir. İşte bu durum, palmiye yağının zararlı mı yoksa yararlı mı olduğuyla alakalı tartışmaların günden güne artmasına sebebiyet verir.

Doymuş yağ asitleri nedeniyle aşırı şekilde vücuda alınması halinde damar tıkanıklığı gibi problemlerin baş göstermesine neden olabileceği belirtilen palmiye yağı, bu nedenle özellikle ağız yoluyla alınacaksa dikkatli tüketilmelidir.