Pakistan hükümeti, 33 göstericinin askeri mahkemede yargılanacağını açıkladı

Ulusal basındaki haberlere göre, başkent İslamabad’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Sanaullah, 9 Mayıs’ta başlayan protestoların ardından 3 bin 946 kişinin terörle mücadele yasası, 5 bin 536 kişinin de diğer yasalar çevresinde gözaltına alındığını söyledi.

Yaklaşık 4 bin kişinin gözaltında kalmaya devam ettiğini aktaran Sanaullah, 5 bin 536 kişinin yüzde 80’inin kefaletle serbest bırakıldığını ifade etti.

Sanaullah, Pencap’ta 19 ve Hayber Pahtunhva eyaletinde 14 kişinin askeri mahkemelerde yargılanmak üzere silahlı kuvvetlere teslim edildiği bilgisini paylaştı.

İmran Han, askeri mahkemelerde yargılanabilir

Hükümetin, tüm şüphelileri askeri mahkemelere gönderme niyetinde olmadığına işaret eden Sanaullah, Pakistan Adalet Hareketi Partisinin (PTI) lideri Han'ın da askeri mahkemelerde yargılanabileceğine dikkati çekti.

Sanaullah, PTI'nın yasaklanmasıyla ilgili henüz bir karar alınmadığını, hukukçuların konuyla ilgili çalıştığını ifade etti.

PTI’dan aralarında Han’ın da bulunduğu 600’den fazla siyasetçinin yurt dışına çıkış yasağıyla ilgili Sanaullah, çok sayıda kişiye yönelik bu yasağın geçici olarak getirildiğinin altını çizdi.

Sanaullah, kaç kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirildiğine dair bilgi paylaşmadı.

PTI lideri Han ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, "kendisine yurt dışına çıkış yasağı getiren hükümete teşekkür ederek", ülke dışına çıkmak gibi bir planı olmadığını kaydetti.

10 gösterici ölmüştü

Han'ın yolsuzlukla suçlandığı dava sebebiyle 9 Mayıs'ta tutuklanmasının ardından başlayan protestolarda en az 10 PTI taraftarı hayatını kaybetmişti.

Gösterilerde çok sayıda özel ve kamu mülkü zarar görmüş, polis araçları ateşe verilmişti. Protestolarda Ravalpindi'deki Genelkurmay Başkanlığı dahil farklı şehirlerdeki askeri kurumlar da hedef alınmıştı.

Pakistan ordusundan 16 Mayıs'ta yapılan açıklamada, İmran Han’ın tutuklanmasının ardından başlayan protestolarda orduya ait kurumlara saldıranların, “askeri yasalar” kapsamında yargılanacağı bildirilmişti.

Başbakan Şahbaz Şerif, 21 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, sadece sivil ve askeri kurumlara saldıranların, askeri ve terörle mücadele mahkemelerinde yargılanacağını söylemişti.

Pakistan’da eski Başbakan İmran Han’ın liderliğini yaptığı muhalefetteki Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI), 22 Mayıs'ta sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına ve ordunun sivil bölgelerde konuşlandırılmasına karşı mahkemeye başvurmuştu.