Sözcü Beluç, Afganistan geçici hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Yardımcısı ve Taliban yönetiminin önde gelen isimlerinden Şir Muhammed Abbas Stanekzai'nin, Afganistan ve Pakistan sınırını belirleyen Durand Hattı'nı iki ülke sınırı olarak tanımayacaklarına yönelik açıklamalarına yazılı cevap verdi.
Beluç, açıklamada, Pakistan-Afganistan sınırının yasallığına ilişkin her türlü hayal ürünü iddiaların coğrafya, tarih ve uluslararası hukuk gerçeklerini değiştiremeyeceğini belirterek, "Afgan tarafına, kamuoyunun dikkatini bu tür talihsiz açıklamalarla başka yöne çekmeye çalışmak yerine Pakistan'ın gerçek güvenlik endişelerini ele almasını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Beluç, Pakistan'ın, devletlerarası ilişkiler normları temelinde Pakistan-Afganistan sınırı boyunca insanların ve ticari malların geçişini kolaylaştırmaya kararlı olduğunu ve bu amaçla adımlar atmaya devam edeceğini kaydetti.
Afganistan geçici hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Yardımcısı ve Taliban yönetiminin önde gelen isimlerinden Şir Muhammed Abbas Stanekzai, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesinin 35. yıl dönümü nedeniyle Logar vilayetinde düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, Afganistan ve Pakistan sınırını belirleyen Durand Hattı'nı iki ülke sınırı olarak tanımayacaklarını ifade etmişti.
- İki ülke arasındaki sınır sorunları
6 Mayıs-8 Ağustos 1919 tarihlerinde dönemin Afganistan Emirliği'nin, bugün Pakistan sınırları içinde olan, o dönem Büyük Britanya sömürgesindeki Hindistan'a bağlı bazı bölgeleri işgal etmesiyle Üçüncü İngiliz-Afgan Savaşı başladı.
Savaş sonucunda Afganistan, tam bağımsızlığını kazandı. Böylece 1893'te belirlenen ve bugünkü Afganistan-Pakistan sınırı olarak bilinen Durand Hattı son şeklini alarak sınır kabul edildi.
Bağımsızlığını 1947'de kazanan Pakistan, Durand Hattı'nı uluslararası sınır olarak kabul etmesine rağmen sonraki Afganistan hükümetleri bu sınırı kabul etmedi. Bu nedenle iki ülkenin sınır güçleri arasında zaman zaman gerilim yaşanıyor.
Önceki Afganistan hükümeti tarafından da tanınmayan Durand Hattı, halihazırda Taliban yönetimi tarafından da tanınmıyor.