PAKETE DESTEK YÜZDE 80

Demokratikleşme paketi huzur isteyen vatandaşları memnun ederken, PKK ile Kemalist ve ulusalcı istismar gruplarını tedirgin etti. Yapılan kamuoyu araştırmaları ise vatandaşların demokratikleşme adımlarına verdiği desteğin yüzde 80'lere ulaştığını ortaya koydu.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

Vatandaşların özgürlük ve insani haklarını genişleterek milletin birlik ve bütünlüğünü sağlamaya dönük olarak hazırlanan demokratikleşme paketi vatandaşları memnun ederken; kan ve gözyaşından beslenen marjinal şer odaklarını rahatsız etti.

Açıklanalı henüz 1 hafta olmasına rağmen demokratikleşme paketiyle ilgili yapılan kamuoyu araştırmaları, vatandaşların demokratikleşme paketine olan desteğinin yüzde 80'i bulduğunu ortaya koydu. Batı bölgelerde pakete destek oranı yüzde 70'in üzerine çıkarken, Doğu ve Güneydoğu'da bu oran yüzde 80'i geçmiş durumda.

PKK / KCK rahatsız oldu

Bölge halkının temsilcisi olduğu iddiasıyla yapılan tüm demokratikleşme çabalarını kendine mal etmeye çalışan PKK ve bileşenleri, çatışmalardan ve ölümlerden bıkmış bölge halkının huzur ortamına kavuşmasıyla taban yitirmeye başladı. PKK / KCK, olağanüstü dönemlerde yaşanan haksızlık ve zulümleri bahane ederek kendisine taraftar toplarken, demokratikleşme hamleleriyle birlikte bölgeye gelen huzur ortamıyla oy kaybetmeye başladı.

Halk umurlarında değil

Bölge halkının haklarına kavuşması için atılan her adımı pazarlık konusu yaparak sabote etmeye çalışan örgüt, halkın elde ettiği kazanımları kendi çıkarları için bir tehdit olarak görüyor. PKK'nın siyasi yapılanması KCK, "Bu pakette açıklananlarla oyalama yapıp bir seçim daha kazanmaktan başka bir şey düşünülmediği anlaşılmıştır" açıklamasıyla, kendi oy hesaplarının bölge halkının kazanımlarından önemli olduğunu ortaya koyuyor. KCK tarafından açıklanan "Türkiye'nin en temel sorununa bir seçim hesabı ekseninde yaklaşmak ve oyalama için toplumun önüne birkaç kırıntı atmak bu hükümetin bu sorunu çözme zihniyeti ve kapasitesinde olmadığını göstermiştir" ifadeleriyle, PKK ve bileşenlerinin kendi siyasi çıkarlarını korumaktan başka bir amacı olmadığı anlaşılıyor.

Kemalist ve Ulusalcılar da rahatsız

Bir dönem adeta Ergenekon Terör Örgütü üssü haline gelen Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) de açıklanan demokratikleşme paketinden rahatsız oldu. ADD Başkanı Tansel Çölaşan'ın paketle ilgili yaptığı "Son günlerde açıklanan 'demokratikleşme paketi' ne yazık ki karşıdevrime, şeriat diktatörlüğüne, Türkiye'nin bölünmesine doğru atılmış adımlarından ibarettir" açıklaması, genişletilen hak ve özgürlüklerin Kemalist çevrelerde ciddi rahatsızlık oluşturduğunu gözler önüne seriyor. Öte yandan, 28 Şubat Post-modern darbe sürecinin mimarlarından eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de demokratikleşme adımlarından rahatsız oldu. Demirel'in "Burada reform diye sunduğu tek şey var, millet bilincini ortadan kaldıracak Andımız'ı yasaklamak" şeklindeki itirazı, Kemalist ve Ulusalcı çevrelerin itiraz gerekçeleriyle aynı.