Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol: İsrail'den gelebilecek olan doğalgazda, özellikle yaşanan son politik gelişmeler ışığında, hem ekonomik, hem siyasi hem de enerji açısından önünde bir engel kaldığını düşünmüyorum. Bu gelişme Türkiye'nin enerji ulaşımında dünya şampiyonu olmasının yolunu açmıştır
Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin ardından iki ülkenin enerji projelerinde yakın işbirliği yapmalarının önünde bir engel kalmadığını belirterek, ''Bu gelişme Türkiye'nin enerji ulaşımında dünya şampiyonu olmasının yolunu açmıştır'' dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Birol, İsrail'in Türkiye'den resmen özür dilemesinin ardından daha yakın bir ilişki kurmasının Türkiye'nin enerji transferinde küresel bir aktör haline getirebileceğini söyledi.
İsrail'le birlikte Türkiye'nin geniş bir bölgeden enerji kaynaklarını dünya piyasasına ulaştırabileceğini belirten Birol, ''Bu işin üç boyutu var. Birincisi Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına kardeş olarak aynı bölgeden getirilecek olan boru hatları var. İkincisi Irak'tan, özellikle Kuzey Irak'tan gelebilecek olan doğalgaz boru hatları. Üçüncüsü ise, İsrail'den gelebilecek olan petrol ve doğalgaz boru hatları. Bu gelişme (İsrail'in özür dilemesi) Türkiye'nin enerji ulaşımında dünya şampiyonu olmasının yolunu açmıştır'' dedi
İsrail'in Doğu Akdeniz'deki doğalgazı uluslararası piyasalara nasıl ulaştırabileceğine dair senaryolara da değinen Birol, ''İsrail'in şu anda önünde üç ana opsiyon var. Bunu ya sıvılaştırılmış doğalgaz olarak ya Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gemilerle ya da Türkiye üzerinden satabilirler. Bu olasılıklara baktığımız zaman üçünün içerisinde ekonomik olarak en avantajlısı Türkiye'den geçirilmesi...'' dedi.
İsrail'in doğalgaz ve petrolü Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara ulaştırmasının diğer olasılıklara göre daha ucuz olduğunu belirten Birol, ''Bu hem İsrail için, hem Türkiye için, hem de Türkiye'den sonra bu gazı kullanabilecek olan tüketiciler için son derece avantajlı'' dedi. Birol ayrıca, İsrail'in kendi iç pazarının ihtiyacının 7-8 kat daha fazla doğalgazı çıkararak, uluslararası pazar sunabileceğini tahmininde bulundu.