KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-
Kamuoyu araştırmalarına göre yeni anayasa beklentisi ortalama yüzde 70'ler düzeyindeu2026 Bütün partilerde genel seçimler öncesinde halka 'yeni anayasa' sözü verdi. Genel seçimlerin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen halen siyasi partiler bir anayasa taslağı üzerinde bile mutabakat sağlayamadı... Siyasi partilerin uzlaşmaz tavrına ise cevap halktan geldi. Vatandaşlar, yeni anayasa konusunda düşüncelerini Milat'a anlattı.
"Milletin sesine kulak versinler"
Yeni anayasanın çıkmasını beklediğini vurgulayan vatandaş Murat Yürekli, insan hak ve hürriyetlerinin ön plana alındığı bir anayasa beklediğini söyledi. Yürekli, "Yürürlükte olan anayasa askerlerin iradesini yansıtıyor, milletin değil. Bu nedenle milletin iradesini yansıtan bir anayasayı bekliyoruz. Burada partilere çok iş düşüyor. Kürsüden bir birlerine hakaret etmek yerine milletin sesine kulak versinler" diye konuştu.
"Zengini değil, fakiri korusun"
Fakirin, fukaranın iradesini yansıtan, zengini korumayan bir anayasayı istediğini ifade eden vatandaş Zeki Erdoğan ise, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Vatandaşın özgürlüğünü elinden alan, fakiri ezerken, zengini koruyan bu anayasadan kurtulmak istiyoruz. Burada mecliste grubu bulunan partilere çok iş düşüyor. Uzun süredir yeni anaysa çıkacak diyorlar. Ama halen bir sonuca varılmadı. seçimler öncesinde bulundukları vaatleri yerine getirsinler artık."
"Postalla hazırlanan anayasa"
Yürürlükte olan anayasanın postal izleri altında hazırlandığına dikkat çeken Oğuzhan Durular ise, "Yeter artık diyorum... Şimdiye kadar yeni anayasanın hazırlanmasını bekledik. A partisi bir tarafa, B partisi bir tarafa çekiyor. Biz vatandaşlar olarak vatandaşın hakkını gözeden yeni anayasayı bekliyoruz. Anayasaya dayanarak, milletin iradesini yok sayanlara cevap verme zamanı geldi de geçiyor bile" dedi.
"Özgürlük için yeni anayasa"
Artık darbe anayasanın yürürlükten kalkmasını beklediğini vurgulayan vatandaş Hüsnü Yıldız, "Uzun süredir yeni anayasa tartışılıyor ancak yeni anayasa ortaya çıkmadı. Bir türlü uzlaşamıyorlar. millet için bu anayasanın çıkmasını istiyoruz" dedi.
"Birinci ağızdan dinlesinler"
Vekillerin halktan koparak, meclisten çıkmamalarını eleştiren Haluk Demir, "Bölgelerinden seçilen vekillerin, seçildikleri yerlerde büroları olması gerekiyor. Vatandaşın sesine kulak vermeleri için vatandaşın içinde olmaları lazım. Örneğin, Mamak bölgesinden seçilen vekilin Mamak'ta ofisi olmalı, burada vatandaşın sesini dinleyerek çözümünü aramalı. Bu şekilde birinci ağızdan olaylara daha vakıf olabilirler. Vatandaş böylelikle Meclis kapısında beklemez. Baksanıza yeni bir anayasaya bile kavuşamadık" şeklinde konuştu. Vatandaş yeni anayasanın acilen hazırlanması yönünde kuvvetli bir kanaate sahip. Bu konuda meclise büyük görev düşüyor. Vatandaşlar: "Bizim sesimize kulak versinler diyor."