Özbekistan'dan Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek

Özbekistan, Ukrayna'na meselesinde Rusya'ya karşı adım atan ilk Orta Asya ülkesi oldu. Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov, ''Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanımıyoruz'' dedi.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov, parlamentoda Özbekistan'ın Ukrayna'daki olaylarla ilgili tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kamilov, ülkesinin dış politikasının ilke ve yönlerinden yola çıkarak, olaylara karşı tutumunu ifade etmek istediğini kaydederek, "Özbekistan, Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıyor. Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanımıyoruz.” diye konuştu. Ayrıca Kamilov, Özbekistan’ın Ukrayna’ya insani yardım sağlayacağını belirtti.

Şiddet durmalı

Kamilov şiddetin çözüm getirmeyeceği düşüncesinde olduğunu belirterek, "Ukrayna’daki durum Özbekistan'da ciddi bir endişe uyandırıyor. Duruma barışçıl bir çözüm bulunmasından ve ihtilafın siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinden yanayız. Ancak bunun için öncelikle saldırılar ve şiddet derhal durdurulmalıdır." dedi.