Otobüs aksaklığı gideriliyor

Maliyet sorunu yüzünden durdurulan Erguvan otobüs seferlerinin öğleden sonra yeniden işbaşı yapacağı duyuruldu.

Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Başkanı Kemal Çetin ile beraberindeki işletmeciler ve şoförler, Olimpiyat Metro İstasyonu'ndaki alanda toplandı.

Gruptakiler adına açıklama yapan Çetin, İstanbul'da 930 araçla hizmet verdiklerini dile getirerek, "Günlük 1 milyona yakın yolcu taşıyoruz. Aynı zamanda 2 bin 500 çalışanımız ve 406 yatırımcımız var. Buradaki asıl sorunumuz şudur; bu hizmeti 7 yıldır devam ettirmeye çalışıyoruz ama zarar ediyoruz. Maliyetlerimizin 50-55 bin lira olduğu bir yerde sadece 28-30 bin lira alıyoruz. Normalde yolcunun ücreti 2 lira 60 kuruş olmasına rağmen, bizim elimize geçen 1 lira 40 kuruş." diye konuştu.

Çetin, sıkıntılarını birçok kez yetkililere aktardıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yeni bir performans sistemine geçileceği ve hak edişlerimizin de düzeleceği söylendi. Düzenleme yapılmadı. Böyle olunca da işletmeciler maaşları ve yakıt ücretlerini ödeyemedikleri için dün böyle bir karar aldık. Bugün de İstanbul halkının mağdur olduğunu gördük. Sadece 600 aracın seferini durdurmamıza rağmen 600 bin insanın bir yerden bir yere gitmesi zor oldu. Bu da bizi rahatsız etti. İşletmeciler olarak az önce bir toplantı daha yaptık. İstanbullular daha fazla mağdur olmasınlar. Bizim diyalog kapılarımız açık. Görüşmeye hazırız. Yaptığımız yatırımların bu ülkenin milli kaynakları olduğunu göz önüne alarak bizimle yeniden görüşmeleri gerekir."

"Sorunu ücretsiz yolcu taşımacılığı değil"

Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Metin İşsever de bu tür sıkıntıların Türkiye genelinde yaşandığını savundu.

İşsever, belediyelerin bu ücretleri ödemek için kaynak arayışında olduğunu dile getirerek, "Hibe şeklinde bir paramız yok.' dediler. Bunun yapılması için torba yasayla belediyelerin önünün açılması gerekiyor. Ya da bilet zammıyla vatandaşa yansıtılması gerekiyor. Bu da vatandaşa bilet zammı olarak değil performans bazlı hak edişe geçilmesiyle mümkün olur. Biz yasayı istiyoruz. Ankara'da toplu taşıma ile ilgili yapılan çalışmalarda bu yasa hazırlandı. Erol Kaya beyden de rica ediyoruz. Bir an önce bunun Meclis'ten geçirilmesi ve yerel yönetimlerin önünün açılması lazım." değerlendirmelerinde bulundu.

Sorunun ücretsiz yolcu taşımacılığı değil, bunların devlet tarafından desteklenmemesi olduğunu, şehit ve gazilerin birinci derece yakınları ile 65 yaş maaşı alan kişilerden bir talepleri olmadığını ifade eden İşsever, "Bunlar bizim vatandaşlık görevimiz. Türk halkı olarak bu özveriyi her zaman veririz. Toplu taşımada 25 kalemin ücretsiz olması, hak edişlerde yüzde 20 gibi maliyetlere tekabül ediyor. Bizim hesaplarımıza göre hak edişler 70 bin lira ve bunun 30 bini ücretsiz. Bu belirlenen bir rakam." diye konuştu.

'Erguvanlar, öğleden sonra iş başı yapacak'

Bugün bin 200 şoförün de iş bıraktığı bilgisini veren İşsever, "Vatandaşların mağduriyetlerinin devam etmemesi için araçlarımızı öğleden sonra iş başı yaptıracağız." dedi.

İşsever, iş bırakan şoförlerin maaşlarının ödeneceğini aktararak, kimsenin mağdur edilmeyeceğini söyledi.

İşletmeci Eşref Güner, 2012'de ihaleyle bu alanda faaliyet verdiklerini dile getirerek, ilgililerin sorunu çözmesini talep etti.

Borçlarını ödeyemediklerini anlatan Güner, "53 yaşında bir işletmeciyim bu yaşa kadar bu duruma düşmedim. Borcumuzu ödeyemiyoruz. Evraklarımız yazılıyor. Bu işi sürdürmek için diğer işlerimizden buralara kaynak aktarıyoruz. Bunun da bir sınırı var. 6 yıldır her ay 10, 15 bin aktarıyoruz." ifadelerini kullandı.

İşletmeciler ve şoförler açıklama sırasında, "Sayın Cumhurbaşkanımız Son Umudumuz Sizsiniz. Batıyoruz", "3 aydır maaş alamıyoruz" yazılı pankartlar açtı.