ÖSO geçici hükümete destek vermeyecek

ÖSO Sözcüsü Zekeriyya, ÖSO'nun tüm tarafların onayını almayan bir hükümeti desteklemesinin mümkün olmadığını ifade etti
Sular durulmuyor

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Genel Kurmay Başkanlığı'nın Gassan Hito başkanlığındaki geçici hükümete destek vermeyeceği bildirildi. ÖSO Sözcüsü Abdulhamid Zekeriyya, yaptığı açıklamada, "ÖSO Genelkurmay Başkanlığı'nın tüm tarafların onayını almayan bir hükümeti desteklemesi mümkün değil" dedi.

Hükümete destek vermeme kararının Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in istifasıyla bir ilgisinin olmadığını belirten Zekeriyya, "Kararı dün aldık. Siyasete karışmak istemiyoruz. Fakat kader anlarında devrimi korumak için karar almak gerekir" diye konuştu.

Geçici hükümetin SMDK'nın tüm üyeleri tarafından onaylanmadığını belirten Zekeriyya, Suriye içinde tam ittifak sağlanamamasının devrim için en büyük tehdit olduğunu vurguladı.

Zekeriyya siyasilere şahsi çıkarları doğrultusunda hareket etmemeleri ve özgür bir vatan için çalışmaları çağrısında bulundu.

ÖSO'nun kurucusu saldırıya uğradı

Özgür Suriye Ordusu Kurucusu Albay Riyad Es'ad'ın Suriye'nin Deyr'uz-Zor kentinin Meyadin ilçesinde saldırıya uğradığı bildirildi

Özgür Suriye Ordusu Kurucusu Albay Riyad Es'ad'a yakın kaynaklar, ÖSO kurucusu Es'ad'ın, Esed güçleriyle savaşmak üzere ülkede bulunduğu sırada, aracına füze ile saldırılması sonucu yaralandığını ve tedavi amacıyla Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Sağ bacağını kaybettiği ileri sürülen Es'ad'ın hayati tehlikeyi atlattığını belirten kaynaklar, komutanın yerinin güvenlik gerekçesiyle gizli tutulduğunu ifade etti.

"Ölmeyi mi bekleyecektik?"

ÖSO'nun kurucusu Albay Riyad Es'ad, Üçüncü yılına giren Suriye olaylarını 16 Mart'ta AA'ya değerlendirmiş, "Esed rejiminin cinayetleri ve insan hakları ihlalleri karşısında ne yapmamız bekleniyordu? Kuzu kuzu ölmeyi mi bekleyecektik. Biz her türlü iyi niyetli girişime rağmen Esed rejiminin öldürmekten vazgeçmediğini gördüğümüz için silahlarımızı kirli bir çete devletinin değil halkın hizmetine sunduk" ifadelerini kullanmıştı.

İlk 6 ay boyunca halkın asla şiddete başvurmadığını, buna rağmen 5 binin üzerinde sivilin öldürüldüğünü hatırlatan Es'ad, 29 Temmuz 2011'de "barışçıl gösterileri korumak" hedefiyle yola çıktıklarını söylemişti.

Albay Riyad Es'ad, 29 Temmuz 2011'de Suriye Hava Kuvvetleri'nde görevliyken ordudan ayrılarak muhaliflerin safına geçmiş, beraberindeki subaylarla birlikte dağınık milis ve kaçak askeri grupları birleştirerek, Özgür Suriye Ordusu'nu kurmuştu.